Mi a glükóz egyáltalán? – Diabétesz ABC – 1. rész

A cukorbetegség alapfogalmai

Aki diabéteszben szenved, hamar kénytelen megismerkedni az alapfogalmakkal, melyek a cukorbetegség esetében használatosak. Nem árt azonban, ha a nem érintettek is tisztában vannak ezekkel. Lássuk az alapokat!

Ha elkezdünk foglalkozni a vércukorral és a diabétesszel kapcsolatos témákkal, gyorsan rájövünk majd, olyan, mintha egy másik nyelvet beszélnénk. Az érintettek mellett, akiknek nyilvánvalóan fontos ismerniük a mindennapi életüket érintő fogalmakat, nem árt, ha az egészséges emberek is tudják, miről van szó. Ez olykor komoly segítséget is jelenthet a betegeknek. 

Lássuk az alapfogalmakat

1. Vér glükóz: a glükóz egyfajta cukor, melyet a sejtek az energia céljából használnak. Testünk az elfogyasztott ételből állítja elő, majd a véren keresztül juttatja el a sejtjekhez. A vércukorszint azt jelenti, mennyi glükóz van a vérben. Általában milligramm/deciliterben (mg/dL) mérik.

2. Glükózmérő: a vércukorszintet mérő eszköz. Használatakor először egy tesztcsíkot kell rakni a mérőbe. Aztán megszúrni az ujjhegyet egy apró tűvel, amely rugós és az eszközből jön ki. Mindössze egy csepp vérre van szüksége. A tesztcsíkot a vérhez kell érinteni és az érték megjelenik a kijelzőn. Az adott modell utasítását mindig el kell olvasni, hogy biztosan helyesen használjuk az eszközt.

3. Hiperglikémia és hipoglikémia: az orvosok úgy fogalmaznak ezzel kapcsolatban, magas vagy alacsony a vércukorszint. A hiperglikémia általában meghaladja a 160 mg/dl-t, de lehet, hogy orvosunk más célt tűzött ki a számunkra. Olykor kora reggel magas a vércukorszint, ezt hajnali jelenségként szokták említeni. A hipoglikémia többnyire kevesebb, mint 70 mg/dL, s ha súlyos, a diabéteszes beteg el is ájulhat

4. Somogyi-hatás: a Somogyi-effektust „visszapattanó hatásnak” is nevezik, s azt jelenti, amikor a vércukorszint valóban magas lesz, azok után, hogy rendkívül alacsony volt, általában alvás közben. Ha ez gyakran történik, fontos ellenőrizni a vércukrot az éjszaka közepén. A Somogyi-hatás gyakran megelőzhető azzal, hogy este eszünk valamit, vagy beállítjuk az inzulint. 

5. Hasnyálmirigy: ez egy nagyjából kéz méretű mirigy, közvetlenül a gyomor alatt és mögött. A szigeteknek is nevezett (néha Langerhans-szigetek) sejtcsoportok hormonokat és emésztőnedveket termelnek, melyek segítenek az étel lebontásában és felhasználásában. Béta-sejtjei inzulint, alfa-sejtjei pedig glukagont termelnek.

6. Inzulin: az inzulin hormon, amely segít a sejteknek felhasználni a glükózt. Amennyiben a hasnyálmirigy nem termel semmit, vagy nem képes elegendő mennyiséget előállítani, a mesterségesen készített inzulint kell alkalmazni. Az inzulin típusai leírják, milyen gyorsan és mennyi ideig működnek ezek a hormonok: van gyors, szabályos vagy rövid, köztes és hosszú hatású. Egyes betegeknek több típusra is szükségük lehet vércukorszintjük szabályozásához. 

7. Injekció: az inzulint be kell juttatni a szervezetbe. Ennek egyik módja egy tűvel és fecskendővel történő belövés. A fecskendőnek két része van: a tubus, melybe felszívjuk az inzulint és a dugattyú, az a rész, amelyet lenyomunk. Az inzulin injekciós fecskendők nagyon hasonlítanak a tollra, amellyel írunk. Bele kell tölteni a patronokat, beállítani az adagot és beadni azt. Léteznek ún. Jet injektorok is, amelyek tű helyett nagy nyomást alkalmaznak, hogy az inzulint sorozatban nyomják keresztül a bőrön.

8. Inzulinpumpa: ez a készülék a test mellett hordozható vagy viselhető. Vékony cső köti össze a tűvel, mely közvetlenül a bőre alatt megy. A pumpa egész nap csepegteti az inzulint, hogy stabilan tartsa a diabéteszes vércukorszintjét. Programozható egy adag inzulin étkezési időben vagy túl magas vércukorszint esetén is. Az inzulinpumpát gyakrabban kell használniuk az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, de bizonyos 2-es típusú diabétesszel küzdőknek is szükségük lehet rá.

9. Alap vagy háttérinzulin: ez nem egyfajta inzulin, inkább egy ok annak alkalmazására. Bazális (vagy bázis) inzulinpótlásnak is nevezik – segít a vércukorszint stabilan tartásában az étkezések között és éjszaka. Az 1-es típusú diabétesznél bazális inzulint használnak, mert hasnyálmirigyük nem működik jól. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ellenben vagy szükségük van rá, vagy sem. 

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php