Grillezés cukorbetegen – Ezek a legjobb grill tippek

Ha nyár, akkor grillszezon! Lassan kezdetét veszik a kerti családi és baráti sütögetések, a jó beszélgetések és kiadós étkezések.

A cukorbetegséggel küzdőknek sem kell ebből kimaradniuk, csak oda kell figyelniük pár szabályra, melyeket, ha betartanak, vércukorszint kiugrás nélkül vehetnek részt a közös lakmározásokon.

A diéta lényeges része a cukorbetegség kezelésének. Fontos, hogy a betegek odafigyeljenek arra, mikor, mit fogyasztanak, milyen azok felszívódása, illetve hány gramm szénhidrátot visznek be egy nap. Ezt elsajátítani elsőre nehéznek tűnik, ám idővel könnyebbé válik és a lényeges elemek észrevétlenül beépülnek az érintettek napjaiba. Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni a nyári grillezések során.

Sovány húsokat válasszon

“Amerika után Magyarországon is elterjedt, hogy a kerti partikon hamburgereket, a hot dogot készítenek. Ezekben a fogásokban azonban legtöbbször igen nagy mennyiségű zsír van a felhasznált húsok és szószok miatt, így érdemes egészséges alternatívát választani. Egy finom, bőr nélküli grillezett csirkeszendvics pl. kitűnő választás, de kipróbálhat pl.  lazacburgert, pulykát vagy akár gombahamburgert is” – mondja Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Ez a grillhúsokra is vonatkozik: a magas zsírtartalmú húsok helyett válasszon sovány húsokat!

Tipp: célszerű levenni a bőrét a húsoknak, így még kevesebb lesz a zsírtartalom.

Grillezzen zöldségeket!

A grillezést legtöbben a szaftos húsokkal azonosítják, ám ha valaki cukorbeteg, úgy ezeket érdemes elkerülni a magas zsírtartalom miatt. Ha a sovány húsokat túl száraznak találja, akkor fogyasszon grillezett zöldségeket, pl. gombát, spárgát, cukkínit, patiszont vagy padlizsánt. Mind remekül beilleszthetőek a diabetes diétába.

Nem mindegy, mivel pácol

A boltokban található kész pácok legtöbbször tele vannak sóval, cukorral, ízfokozókkal és tartósító szerekkel, így ezeket célszerű elkerülni (lehetőleg akkor is, ha nem cukorbeteg). Remek pácokat lehet otthon is összeállítani, ráadásul nem is sok idő.

Egyszerű pác: 200ml tej, só, 3-4 fokhagyma gerezd; vagy 1 ek mustár, 3 ek növényi olaj, só, kevés édesítő, bors.

Fotó: 123rf.com

Olajok, zsírok

Bár a legegészségesebb, ha fóliában grillezi az ételeket, ám olykor elkerülhetetlen az, hogy valamilyen zsiradékot használjunk. Törekedjen a változatosságra zsiradék használatakor! Ha van bármilyen kardiovaszkuláris betegsége, vagy magas koleszterinszintje, akkor inkább növényi olajakat használjon: omega-3-mal dúsított napraforgót; repceolajat. Egyébként pedig használhat vegyesen kókuszolajat, állati zsírt, süthető olívaolajat, is. A hidegen sajtolt növényi olajakból szuper saláta dresszing lehet, ilyen például a tökmagolaj, lenmagolaj, dióolaj, extra szűz olívaolaj.

Krumpli köret helyett

Bár a burgonya köret igazán illik a grillezett ételek mellé, cukorbetegként csak keveset fogyasszon belőle magas keményítő tartalma miatt. Válasszon mellé zöldség köretet (akár grillezett, akár párolt. vagy friss) az Okostányér elvnek megfelelően fél tányérral. Fontos megjegyezni a zöldségköretek kapcsán, hogy a majonézes kukoricasaláta magas szénhidrát- és keményítőtartalmú, így vagy kevesebbet érdemes belőle fogyasztani (mondjuk köret helyett), vagy eleve nem érdemes elkészíteni és feltálalni. Helyette lehet sokféle grill vagy friss zöldségeket kínálni.

Nyár, esküvők, grillpartik – Hogyan bulizzunk cukorbetegen?

Forrás: https://napidoktor.hu/index