Cukorbetegeknek recept kombinációk

Igenis lehet cukorbetegként egy jót enni, nem is akármilyen jót. Néhány receptet ajánlunk azoknak akik jól akarnak lakni.

KŐRÖZÖTT

 

Hozzávalók: 4 személyre

20 dkg sovány túró

1 dl tejföl, 72%-os,

5 dkg vöröshagyma

fűszerpaprika

őrölt kömény

snidling

Elkészítése: A túrót villával összetörjük, vagy szitán áttörjük. A vöröshagymát ízlés szerint lereszeljük, vagy apróra vágjuk. Az áttört túrót összedolgozzuk a tejföllel, és a fűszerekkel. Kicsit hagyjuk összeérni. Kenyérre kenve apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Tápérték 1 adagban:

 

E:82 kcal Sz:4 g

ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKRÉM

 

Hozzávalók: 4 személyre

20 dkg sovány túró

5 dkg light margarin

1 csomag kapor

snidling

1 csomag petrezselyem zöld

1 szál zeller

Elkészítése: A túrót villával összetörjük, majd a margarinnal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrénybe tesszük és megvárjuk míg kissé összeérik.

Tápérték 1 adagban:

E:71 kcal Sz:1 g

CUKKÍNIKRÉMLEVES

 

Hozzávalók: 4 személyre

60 dkg cukkíni

1-2 gerezd fokhagyma

5 dkg vöröshagyma

1,5 dkg margarin

1 evőkanál liszt

1 dl tejföl, 12°/-os

őrölt szerecsendió

őrölt bors

tyúkhúsleveskocka

Elkészítése: A megtisztított cukkíniből 40 dkg-ot felteszünk főni a leveskockával együtt kb. 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával, szerecsendióval. A margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, majd üvegesre pároljuk. A megfőtt cukkínihez hozzákeverjük a hagymás rántást. Tejföllel behabarjuk, ízlés szerint borsozzuk, majd turmixoljuk. A csíkokra vágod maradék cukkínit levesbetétként belefőzzük.

 

Tápérték 1 adagban:

E:113 kcal Sz:9,8 g

ZÖLDBABLEVES

 

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg zöldbab

1 evőkanál olaj

2-3 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

1 csomag petrezselyem zöld

1 db tyúkhúsleveskocka

fűszer paprika – 1 dl tejföl, 12%-os

2 evőkanál liszt

 

Elkészítése: A felmelegített olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagy­mát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Ízesítjük sóval, a petrezselyem zöld felével, péppé zúzott fokhagymával, végül beletesszük a kb. 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Fedő alatt puhára főzzük, liszttel, tejföllel behabarjuk. Frissen vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.

Tápérték 1 adagban:

E:138 kcal Sz:16,5 g

BORJÚSZELET ZÖLDSÉGKÖRETTEL

Hozzávalók:4 személyre

4 db egyenként 10 dkg-os borjúborda

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál liszt

2 evőkanál olaj

4 dkg margarin

1 marhahúsleves-kocka

50 dkg karfiol

25 dkg zsenge zöldbab

25 dkg répa

30 dkg mélyhűtött borsó

1/2 dl fejföl, 12%-os

1 csomag petrezselyem zöld

 

Elkészítése: A húst a széleken és a csontoknál kicsit bevágjuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze, gyengén megsózzuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, és pépesre zúzzuk. Felforrósítjuk az olajat, a bordát lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalán rózsaszínűre sütjük. Megkenjük a zúzott fokhagymával. 1-2 dl forró vízbe belefőzzük a húsleveskockát, ráöntjük a bordákra és lassan, fedő alatt pároljuk. A húst néha megforgatjuk, ízlés szerint borssal megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Megtisztítjuk a karfiolt és a sárgarépát. A zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, és megpároljuk. A tejfölt és apróra vágott petrezselyem zöldet a margarinnal felmelegítjük, és a párolt zöldségeket tálalás előtt átforrósítjuk benne.

Tápérték 1 adagban:

E:434 kcal Sz:28,7 g

LECSÓS MARHASZELET

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg marhalapocka (sovány)

8 dkg húsos füstölt szalonna

2 evőkanál olaj

20 dkg zöldpaprika

10 dkg paradicsom

10 dkg vöröshagyma

 

Elkészítése: A lesózott marhahúst vékony szeletekre vágjuk, elősütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a vöröshagymát. A megmaradt pecsenyelében kisütjük a szalonnakockák zsírját, benne üvegesre fonnyasztjuk az apróra összevágott vöröshagymát. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, sóval, majd a paprikát, paradicsomot hozzáadva elkészítjük a lecsót. Mikor a lecsó félig elkészült, ráöntjük a marhaszeletekre, és együtt készre pároljuk. Tarhonyával, rizzsel (szárazon 5 dkg) tálaljuk.

Tápérték 1 adagban:

E:320 kcal Sz:4,5 g

RAKOTT TÖK

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg pulykacomb filé darálva

8 dkg rizs

1,2 kg főzőtök

10 dkg vöröshagyma

1 evőkanál olaj

1,5 dl fejföl, 12%-os

2 evőkanál lecsó

őrölt bors

fűszerpaprika

 

Elkészítése: Felhevített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és összepirítjuk. Ezután kevés vízzel felöntjük, fedő alatt megpároljuk. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Előfőzzük a rizst, közben a tököt legyaluljuk. A tepsit vagy hőálló tálat olajjal kikenjük, aljára terítjük a gyalult tök felét, ráterítjük a darált hússal összekevert, előfőzött rizst, majd a tetejére újra zöldséget rétegezünk. Tetejét meglocsoljuk a tejföllel, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje színt kap. Aki szereti, készíthet hozzá kapormártást is.

Tápérték 1 adagban:

E:398 kcal Sz:35,5 g

RÁNTOTT CUKKÍNI

Hozzávalók: 4 személyre

60 dkg zsenge cukkíni

6 dkg liszt

1 db tojás

2 evőkanál tej

6 dkg zsemlemorzsa

3 dl olaj

 

Elkészítése: A megtisztított cukkínit 1 cm vastag szeletekre vágva gyengén lesózzuk, kb. egy óráig állni hagyjuk, majd bepanírozzuk a lisztbe, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban kisütjük.

Tápérték 1 adagban:

E:306 kcal Sz:31,6 g

GYÜMÖLCSÖS PUDING

Hozzávalók: 4 személyre

1 tasak gyümölcsízű pudingpor

5 dl tej, 1,5%-os

3 evőkanál édesítőszer

20 dkg tisztított félkemény őszibarack

20 dkg kivi

 

Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket felvágjuk apró kockára, de díszítéshez hagyunk néhány cikk őszibarackot, és négy vékony karika kivit. A pudingport kikeverjük kevés hideg tejjel, majd a maradék tejet hozzáadjuk, folytonos keverés mellett forraljuk, addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a felkockázott gyümölcsöt és az édesítőport, és a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, vagy poharakba, majd lehűtjük. Fogyasztás előtt díszítjük a félrerakott gyümölcsökkel.

MÁLNAHAB

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg málna

4 db tojásfehérje

4 dkg fruktóz

 

Elkészítése: Fejenként félreteszünk 4-5 szem málnát díszítésre. A maradék málnát a tojásfehérjével és a fruktózzal kemény habbá verjük. Kompótos tálba porciózzuk, és a tetejét díszítjük a félretett málnaszemekkel. Készíthetjük folyékony édesítőszerrel is, hogy kevesebb legyen a szénhidráttartalma.

Tápérték 1 adagban:

E:84 kcal Sz:15 g Mesterséges édesítővel E:44 kcal Sz:5 g

Forrás: