Lépésről lépésre: így pelenkázd a babát!

Akár sosem csináltál még ilyet, akár hosszú idő után fogsz ismét hozzá, ne aggódj! Nem olyan nehéz a pelenkázás “művészete”!

Minden szülő követ el általános hibákat – például fordítva, vagy rosszul teszi fel a pelenkát, és esetleg egy váratlan "szökőkút" eltalálja a kisfia alsó fertályáról.  De nincs ezzel egyedül!

Íme néhány tipp, hogyan legyünk a pelenkacsere művészei – lépésről-lépésre.

Csak a legfontosabbakat!

Amikor nekikezdesz a pelenkázásnak, általában minden szükséges dolgot a kezedbe veszel. Ne kapkodj, csak ezekre lesz szükséged: egy vagy két tiszta pelenka, valami, amivel a babát megtörlöd, és egy tiszta felület, ahol a műveletet végzed. Ha ruhaanyagú pelenkát használsz, szintén legyen nálad egy tiszta, valamint a pelenka fedésére használt, vízálló alsó. Ha a babának kiütései vannak, vagy kevesebb, mint egy hónapos, használj vattapamacsot vagy négyszögletű vattadarabot, langyos vizet és egy kéznél levő törölközőt.

baba135

Egyik kezed mindig legyen rajta

Moss kezet, és emeld át a babát a tiszta felületre. Mindig figyelj arra, hogy biztonságban legyen, ne eshessen, gurulhasson le onnan, ha nem túl biztonságos helyen teszed tisztába, az egyik kezed mindig legyen rajta. Ne hagyd őrizetlenül egy percre sem. Ha sokat ficánkol, foglald le valamivel a figyelmét, zenével vagy valamilyen játékkal. Egyik kezeddel vedd le a piszkos pelenkát, másik kezeddel fogd a baba lábait.

Törlés

Mindig elölről hátrafelé töröld meg a baba hátsóját, ezzel megakadályozod az esetleges fertőzést. Majd egy lágy törlőkendővel vagy nedves törlőruhával tisztítsd meg a baba popsiját, amennyiben érzékeny a bőre, használj vattapamacsot és a langyos vizet.  Ha a gyermek fiú, a tiszta pelenkát először a pénisze felett zárjuk össze, akkor nem fordulhat elő, hogy hirtelen a vizeletével "szembesülünk".

És megvan a tiszta?

A baba lábainak felemelésével húzd ki alóla a piszkos pelenkát, és vigyázz, hogy ne nyúljon bele a kezével. Csúsztasd be alá a tiszta pelust. Az eldobható pelenkán könnyű megtalálni a ragadós széleket, az elejét a baba lába közt húzd át. Kisfiú esetében bizonyosodjunk meg arról, minden jól áll-e a pelenkában, és nem fog-e abból a baba kipisilni.

babaapolas_alapBefejezés
Zárd össze a pelenka széleit, nézd meg, jól zár-e, de azért be tudod-e tenni két ujjadat a baba derekánál – ne legyen tehát túl szoros. Újszülöttnél a pelenka felső részét kicsit hajtsuk be, hogy a köldök részt véletlen se sértse, vagy használjunk kifejezetten újszülöttekre tervezett pelenkát.
Mi legyen a régi pelussal?
A ruhaanyagú pelenkát egy kicsit áztassuk ki, mielőtt bedobjuk a mosnivaló pelenkák közé ? általában egy vödörben érdemes tárolni. Az eldobhatók esetében szedjük össze a széleit, csináljunk belőle némileg kisebb csomagot és dobjuk el a kukába. Van, aki műanyag dobozban gyűjti őket.

Édes pihenés

Sok szülő kifejezetten szereti tisztába tenni a babát, mivel ez egy jó alkalom a vele való kapcsolatteremtésre. Amint végeztünk, le lehet mellé heveredni, megérinteni, beszélni hozzá, ő pedig figyelmesen néz és hallgatja a hangunkat. Énekeljünk neki, vagy játszunk valamit. Így igazi élmény is lehet a pelenkacsere!

Forrás: