A helyes babaápolás titkai

A helyes fürdetés, testápolás, manikűr csecsemőkorban is nagyon fontos.

Azt hihetnénk, hogy az újszülötteket és a csecsemőket egyszerű esténként megmosdatni, de vajon tudod-e, mit tehetsz a fürdővízbe, mivel kend be utána a bőrét, vagy hogyan tartsd tisztán a körmét?

Végre a karodban tarthatod, képes lennél egész nap elnézegetni, ahogy alszik, és már előre készülsz az estékre, amikor kihasználva a néhány percnyi ébrenlétet, játékos pancsolást rendezhetsz a babának – de biztos, hogy tényleg mindenre felkészültél? Mit tegyél a fürdővízbe? Egyáltalán milyen meleg legyen a víz? Nem fog kicsúszni a vizes baba a kezedből? A dolog egyáltalán nem olyan ijesztő, mint elsőre látszik, csak jól fel kell készülni rá.

babafurdes

Kezdjük a fürdetéssel. A pici babák a nap nagy részét alvással töltik, keveset mozognak, ennélfogva nem izzadnak és nem koszolják össze magukat. A fürdéshez épp ezért a kezdeti időben még a tiszta víz is elegendő, felesleges az agyonreklámozott kemikáliákkal támadást indítani az érzékeny bőre ellen, ezek ugyanis nemcsak értelmetlenek ebben a korban, de akár allergiát is kiválthatnak.

Ha mindenképp ápolni szeretnéd a bőrét, tegyél a testmeleg – 36-37 fokos – fürdővízbe egy kevés kamillavirágot vagy zabpelyhet, egy kis vászonzsákba kötözve, előbbi fertőtlenít, utóbbi pedig még puhábbá varázsolja a bőrét. Amikor már picit nagyobb, testápoló helyett akkor is használhatsz extra szűz olívaolajat, egy kendővel vékonyan végigsimítva a testén.

Ha bizonytalannak érzed magad, amikor a vizes testét kell tartanod, tehetsz alá egy textilpelenkát, így biztosan nem fog kicsúszni a kezedből, sőt, a pici is nagyobb biztonságban fogja érezni magát.

Ügyelj arra is, hogy az érzékeny bőrt a víz hamarabb kiszáríthatja, ezért ne tartson a fürdés 4-5 percnél tovább, és még 1 éves korban is bőven elég a 10-12 percnyi pancsolás.

baba127

A kórházban bizonyára elmondták, hogy a köldökcsonkra különösen ügyelj, amíg az le nem esik, addig ne locsold a baba testét a vízzel, csak nedves ronggyal törölgesd, hogy biztosan ne érje víz ezt az érzékeny részt.
A fejét sem kell samponozni, még a „hajas babáknak” sincs akkora haja, ami indokolná ezt, ellenben amikor már kivetted a kádból, akkor szintén természetes növényi olajjal finoman masszírozd végig a fejbőrét, ez a koszmót is eltávolítja és erősíti a hajhagymákat.

Biztosan fejtörést okoz az is, hogyan vágd le a körmét, mert annyira pici még és annyira vékony, hogy szinte félsz hozzáérni is. Ehhez a legalkalmasabb idő az alvás, hidd el, nem is fog rá felébredni. A biztonság kedvéért azonban jó, ha nem a saját ollódat használod erre a célra, hanem lekerekített végű körömvágót szerzel be, és természetesen nem kell formára vágni, csak arra ügyelj, hogy amikor a köröm hosszát egy egyenes vágással megrövidíted, ne maradjon éles sarok a két oldalon.

Ezt egyébként érdemes minél gyakrabban megcsinálni, mert már egy minimális körömhossz is bőven elég, hogy a csecsemő össze-vissza kaparja az arcát, miközben még irányíthatatlanul kalimpál a praclijával.

Forrás: