Babaaltatás – mit igen és mit ne tegyél!

Szabad-e evés után szundikálnia a babának? Melyek a biztonságos fekhelyek? Mennyit aludjon a baba? – ezekre kerestük a válaszokat.

Igen: Igény szerint

A szemek dörzsölése, sírás, lassú mozgás és persze az ásítás mind az álmosság jelei az újszülötteknél. A túlfáradt gyermekeket nehezebb letenni aludni, tehát ügyeljünk a jelekre, hogy ideje a gyermeket ágyba tenni. Az idősebb gyermekek ügyetlenné, a szülőkbe kapaszkodóvá és hiperaktívvá válhatnak.

Nem: A baba felébresztése

Mi legyen, ha a baba elalszik az autóban a gyermekülésben? Egyszerűen vigyük be az üléssel együtt. Nyugodtan befejezheti a szundikálást. Nem kell felébreszteni, vagy áttenni egy kiságyba. Ha a bölcsőben alszik el, tartsd rajta a szemed, és ne hagyd benne egész éjszakára. Ha mélyen alszik, átteheted az ágyába.

gyermek51

Igen: A baba aludjon sokat!

A csecsemők napi 16 órát alszanak, szinte csak enni ébrednek fel, és a tisztába tevés idejére. Ahogy nagyobbak lesznek, kevesebbet alszanak nappal, és többet éjszaka. A hat hónaposak már átaludhatják az éjszakát, és még két-három szundikálásra számíthatunk napközben. Az egyévesek már csak egyszer-kétszer alszanak napközben, és 11 órát éjszaka.

Nem: Menet közben altatni

Csábítónak tűnik berakni a szundikáló gyermeket az autósülésbe, és hurcolni magunkkal, de ebből ne csinálj rendszert! A mozgás közben való szundítás nem elégíti ki a pihenés igényét. Ha folyton fáradtnak tűnik, és a napirended túl zsúfolt, fontold meg egyes programok törlését. Vagy fogadj bébiszittert, hogy a babának rendszeres és nyugodt pihenése legyen.

Igen: Etetés, szünet, és utána alvás

A babáknak természetes, hogy evés után alszanak. A baba szoptatással vagy etetéssel való elaltatása nagyszerű élmény, de egy idő után ez válik az egyetlen lehetőséggé az elaltatásra. Érdemes akár néhány perccel is elválasztani a szoptatást az elalvástól: mesélj neki, vagy cseréld ki a pelenkát közben.

anyatej10

Igen: Az alvás megnyújtása

Álmos a baba? Hathónapos elmúlt, és még mindig egész nap 20 perceket szundikál? Bírjuk rá, hogy hosszabbakat aludjék. Hogyan? Próbáljuk meg ébren tartani. Nyújtsuk a két szundítás közötti időt: ez hosszabb alvásokhoz vezet, legjobb esetben egy-két órásakhoz – és mélyebb éjszakai alváshoz.

Igen: Rendszer kialakítása

Alakíts ki megfelelő alvási rendszert, és ragaszkodj hozzá, ha lehet.

A következőkkel érheted el:

– Minden nap ugyanakkor altass

– Kerüld a késő délutáni alvást. Ha az éjszakai elalvással baj van, a délutáni alvás kezdődjék előbb, vagy ébreszd fel időben.

– Használd a gyerekágyat éjszaka és a szundikáláshoz is, így összekapcsolja az ágyát az alvással.

Nem: Állandó felügyelet

A tüsszentés, csuklás, nyöszörgés, sóhajtás mind természetes hang a baba alvása közben. Nem kell tehát állandóan berontani a szobába. Még a sírás is csak azt jelenti esetleg, hogy a baba éppen elalszik. Várj tehát egy kicsit, mielőtt ellenőriznéd, kivéve, ha úgy gondolod, nincs biztonságban, vagy éppen éhes.

baba146

Igen: Tedd le a babát, amikor még ébren van!

Néhány hét után a babának nem kell aludnia, amikor leteszed. Elég az álmosság. Ez megtanítja a babát arra, hogy el tud aludni egyedül, nem kell kézben tartani, ringatni vagy éppen etetni. Így könnyebben megtanulja azt is, hogy vissza tud aludni, ha éjjel felébred.

Igen: Gondoskodj a biztonságról!

Vidd el a gyereket, ha nem biztonságos helyen alszik el. Ilyenek a kanapék, felnőtt ágyak, vagy éppen a padló. Mindig a hátára fektesd, hogy elkerüld a hirtelen csecsemőhalál szindrómát. Tüntesd el a takarókat, párnákat, plüssállatokat és más puha tárgyakat az alvóhelyéről! Ne altasd együtt más gyermekkel vagy házikedvenccel!

Forrás: