Kié itt a tér?

Amikor a kisgyerek járni kezd, fel kell készülnünk arra, hogy a csöpp felfedező a lakás egész területét megpróbálja majd birtokba venni.

Soha nem tudunk elég nagy területet lekeríteni a házban az ő számára ahhoz, hogy ne azon dolgozzon egész álló nap, hogy kiszabaduljon, s a lakás újabb részeit felfedezhesse. Ha az egész házban szabadon járkálhat a gyerek, akkor is legyen néhány olyan hely, amit kezdettől fogva, és következetesen tiszteletben kell tartania!

Egyetlen egyszer se engedjük meg szemünk fényének például, hogy a táskánkból kivegyen valamit, vagy a mosógéphez-, tűzhelyhez nyúljon! Jó megoldás lehet, ha megoldható, hogy a picinek minden helyiségben biztosítunk egy kis területet, ahol a saját dolgait intézheti addig, amíg az anyukája elvégzi a házimunkát.

shutterstock_581421252

Ha találunk egy olyan helyet a lakásban, ahonnan mindent jól lát és a hall a kicsi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott nagyszerűen fogja magát érezni. Üljünk le vele oda, és játszunk együtt, hogy megszeresse ezt a helyet, hátha a jövőben magától is kedve támad ezen az egy helyen tölteni az idejét.

A legelső alkalom utána is, következetesen mindig gyermekünkkel együtt rakjuk vissza a helyére a játékokat! Soha ne engedjük meg, hogy szétszórva hagyja a motyóját a lakásban! Minél előbb meg kell szoknia, hogy használat után mindent tegyen szépen vissza a helyére!

Forrás: