A játék biztonsága – szabályozás

Az elmúlt években jelentősen javult a gyermekjátékok biztonsága, ugyanakkor továbbra is vannak tipikus hiányosságok, melyek ellen fel kell lépni.

Javuló tendencia

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy az elmúlt években-évtizedekben jelentősen javult a gyermekjátékok biztonsága. Ezt támasztja alá a RAPEX (az Európai Bizottság által működtetett Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer, amelynek célja a tagállamok közti gyors információcsere súlyos kockázat esetén) idei első féléves jelentése, amelyből kiderül: jelentősen csökkent a bejelentések száma.

A félévben összesen, 726 darab jelzés érkezett a tagállamokból. A 2010-es azonos időszak adataival (1185 db értesítés) összevetve 39%-os csökkenés következett be. A 28 értesítést küldő országból, Magyarország az összes értesítések 4%-át (25 db) küldte el a Bizottságnak, a RAPEX-en keresztül.

Minden EU tagország, legalább egy értesítést küldött a RAPEX felé, hasonlóan, mint tavaly. Az összes bejelentés 24 termékkategóriára vonatkozik, ezek közül 22 százalék volt játék érintett. Mint azt megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Piacfelügyeleti Főosztályának munkatársa elmondta, a gyermekjátékok területe nagyon jól szabályozott, talán éppen ezért nem meglepő, hogy a biztonságuk évről évre javulást mutat.

Ugyanakkor – hangsúlyozta – vannak vissza-visszatérő hibák, hiányosságok. Példaként említette a nem rögzített teleptartó-fedeleket, amelyek miatt a gombelem hozzáférhető a gyermek számára, és amelynek a higanytartalma miatt kémiai kockázat áll fenn.

ekcemas_baba1

Továbbra is találni magas ftalát-tartalmú PVC játékokat, habár ezek száma évről-évre csökken. Ftalát tartalmú bébijátékkal már nemigen találkozik a hatóság, ami örvendetes, mert ez az a korosztály, amelyik a legkiszolgáltatottabb.

A NFH feladata az, hogy amennyiben a piacon nem biztonságos termékeket talál, intézkedjen, a veszélyes terméket kivonatja a fogalomból, és ha szükséges a fogyasztóktól is visszahívatja. Az intézkedések címzettje elsődlegesen a gyártó vagy az importőr, de biztonsági kérdésekben a forgalmazó is, természetesen kellően arányos mértékben felelősségre vonható – magyarázza Csonkáné Kojnok Magdolna.

A szabványokban éles határvonal van a 3 éves kor alatti, illetve feletti korú gyermekeknek szánt játékokkal kapcsolatban: a legkisebbeknek gyártott termékeknek kell természetesen, a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük.

Ugyancsak a jogszabály és a szabványok hatékonyságát méltatja az NFH Mechanikai és Villamos Laboratóriumának vezetője. Városi Istvánné leszögezi, minden játéknak, függetlenül attól, mely korosztálynak készül, meg kell felelnie a "Gyermekjátékszerek biztonsága” MSZ EN 71 szabványsorozatnak.

Az MSZ EN 71-1 szabvány kizárólag a játékok mechanika és a fizikai tulajdonságainak előírásait rögzíti, valamint azok vizsgálati módszereit tartalmazza. E szabvány elsősorban a játékokra vonatkozó általános követelményeket tartalmazza. Ezen, általános követelményeken túl még szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie a 0-3 éves korú gyermekeknek szánt játékoknak.

Forrás: