Játszani tudni kell!

A készségfejlesztő játékok nagyon fontosak a kisbabák életében.

Az újszülött első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. Ebben a korban a baba élvezi a színes, mozgó tárgyakat, közelről szemléli azokat. Az első hónapban nincs szükség sok játékra, inkább beszéljünk és énekeljünk sokat a babának!

A kisebb baba látja, megérinti, szájába veszi a tárgyakat. Hamar rájön, hogy a kocsiból, kiságyból kidobott tárgyakat a szülő felveszi, ezért ismétli is ezt a műveletet. Az első évben a játékok által, a csecsemő megtanulja használni a kezét, felismeri a tárgyakat, mászik feléjük, szemével követi azokat.

baba151

Fürdetés közben már szeret játszani, ezáltal felfedezi a vízben tartózkodás örömét. Később a játék hasznos kellékké válik, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni környezetével.

A játék kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni, hogy korának megfelelő legyen! Mivel a baba mindent a szájába vesz, vigyázzunk arra, hogy a lejáró, szétszedhető alkatrészeket ne tudja lenyelni, s ne sérthesse meg magát vele!

Néhány javaslat, hogy milyen játékot adjunk a babának:

0-tól 6 hónapos korig: színes kendő, csörgő, puha, sípoló játékok

7-től 12 hónapos korig: kemény képeskönyv, labda, fürdető játékok, zenélő, tologató játékok

A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyű eldönteni, hogy melyik a legjobb a gyermek fejlődése szempontjából egy adott életszakaszban.

Gyermekjátékot csak megbízható szakboltban szabad vásárolni! Vigyázzunk, hogy anyaga, színezése egészségügyi szempontból megfelelő legyen!

Forrás: