A játék biztonsága – korhatárok

Az elmúlt években jelentősen javult a gyermekjátékok biztonsága. Engedélyeztetési kötelezettsége egyetlen játékgyártónak sincsen, a biztonságért a felelősséget viszont neki kell vállalniuk.

Hogyan határozzák meg, hogy egy adott játék mely korcsoport számára alkalmas?

A szabványban külön fejezet vonatkozik a 3 év alatti számára készített játékokra. A 0-3 éves korig ajánlottak a szabványban több esetben konkretizáltak: pl. ülni még önállóan nem képes gyermekek játékaira, külön szabályok vonatkoznak, (pl. csörgő, sípoló játékok, forgó játékok).

E játékokat könnyű besorolni és általában nincs is probléma velük. A gond mindig azokkal a játékokkal van, amelyekkel kicsik és nagyok is játszhatnak, ilyen pl. az építőjáték, a játék baba, a puha, kitömött játék stb. Elsősorban a gyártó szándéka az irányadó, de ez felülbírálható a hatóság által.

Annak eldöntését, hogy egy játék 3 év alattiaknak, vagy felettieknek való, segít eldönteni egy Uniós CEN útmutató, amely várhatóan a közeljövőben magyarul is meg fog jelenni. Ez mind a gyártóknak, mind a hatósági és vizsgáló intézeti szakembereknek nagy segítséget jelent.

„Figyelembe vesszük a gyártói szándékot, de ha a jelölések, feliratok helytelenek, azt korrigálnia kell a gyártónak!" – fogalmaz Csonkáné Kojnok Magdolna piacfelügyeleti munkatárs. A gyártó önállósága és felelőssége lényegesen nagyobb a korábbi rendszerhez viszonyítva, ennek ellensúlyozásaként a piacfelügyeletnek kell szigorúbban és hatékonyabban működnie.

Érthető óvatosság

Hogy miért találkozunk sokszor olyan játékkal, mely ránézésre a legkisebbeknek is megfelel, viszont a gyártó 3 éves kortól ajánlja? A szakember szerint egyszerű óvatosságról van szó: a gyártó így foglal állást, persze a szülő, ha biztos a dolgában, felülvizsgálhatja ezt.

teszta42

A dolog kicsit hasonlít a TV-műsorok karika-rendszeréhez: sok olyan műsorra kerül karika, ami nem indokolt teljesen, és fordítva. Az előírások minden esetben a biztonsághoz kötődnek, az azoknak való megfelelés az elsődleges.

Korhatárhoz kötni a használatot csakis abban az esetben kell, ha veszély is korhatárhoz köthető. Például a különböző kémiai kísérletező játékokat el kell látni olyan figyelmeztetéssel, mely meghatározza a használók alsó korát, és ezeket a játékokat csak szülői felügyelet mellett szabad használni.

Bizonyos esetekben indokolt alsó vagy felső korhatár feltüntetése, s ez gyártói kötelezettség. Európa-szerte, és itthon is gyakori hiba a játékokkal kapcsolatban, a kisméretű alkatrész jelenléte olyan játékban, amely a kicsik számára alkalmas.

Sokszor a gyártó ráírja ugyan az adott játékra, hogy csak 3 éves kor felett ajánlja, de ha a fogyasztóvédők – a játék jellegénél fogva – alkalmasnak találják a legkisebbeknek is, akkor ezen kis alkatrészeket el kell távolíttatniuk.

Mindenesetre a lényegében „liberalizált” játékpiac jól, önszabályozó módon működik. A jogszabályi előírások szerint a gyártó vagy képviselője köteles a játék biztonságos használatáról meggyőződni, ezt a CE megfelelőségi jelölés (A CE megfelelőségi jelölés azt mutatja, hogy a termék megfelel az alapvető biztonsági és védelmi követelményeknek, valamint azt, hogy az előírt megfelelőség-értékelési eljárást elvégezték. CE megfelelőségi jelöléssel csak az új megközelítésű irányelv által szabályozott termékeket szabad ellátni. A megfelelőségi jelölés alkalmazása önmagában nem elegendő, a használat jogosságát a gyártónak, illetve az importőrnek megfelelő dokumentációval igazolni kell és kérésre azt a piacfelügyeleti hatóságoknak be kell mutatni.) feltüntetésével igazolni, illetve a rendeletben felsorolt dokumentációkkal alátámasztani azok jogszerű használatát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.