„Közös kincsünk a gyermek”: közlekedésbiztonság, otthonbiztonság

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul a Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv.

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv a „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program keretében, az Egészségügyi Minisztérium megbízásából, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet koordinációjával, az érintett tárcák, kormányzati szervek, civil szervezetek és a fiatalok bevonásával készült.

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul. A program a legsúlyosabb kimenetelű véletlen baleseteket kívánja eredményesebben megelőzni úgy, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki, szociális és pszichés fejlődését ne akadályozza.

Közlekedésbiztonság

A 0-24 éves korosztály halálos és súlyos közúti baleseti sérüléseinek jelentős számszerű csökkentése a közúti biztonság valamennyi területén (ember, jármű, közút és környezet, mentés) folyó összehangolt tevékenységgel, kiemelten a gyermekek, fiatal gépjárművezetők, gyermeket szállító szülők és hivatásos gépjárművezetők, valamint a közutak tervezőinek, fenntartóinak, üzemeltetőinek és a forgalom szervezőinek oktatásával, képzésével, balesetmegelőzési készségeik javításával.

shutterstock_64173181

Konkrét célok:

Gyermekek (0-14 évesek) közúti közlekedésbiztonságának javítása

gépjárműben utazó

kerékpározó

gyalogos

Fiatal (15-24 évesek) gépjárművezetők közúti közlekedésbiztonságának javítása

Próbaidős gépjárművezetői engedély intézményének felülvizsgálata, átalakítása

Rizikó magatartások, kockázatvállalás befolyásolása

szerelem42

Otthonbiztonság

A 0-24 éves korosztály halálos és súlyos otthoni baleseti sérüléseinek jelentős számszerű csökkentése a lakókörnyezet biztonságának, valamint a gyerekek, fiatalok, szülők védőnők, házi gyerekorvosok/háziorvosok, pedagógusok, gondozók-nevelők baleseti-megelőzési készségeinek javításával.

Konkrét célok:

Területi, iskola- és ifjúsági védőnői hálózat, házi gyermekorvosi /háziorvosi hálózat otthonbiztonsági készségeinek javítása

Pedagógusok, gondozók-nevelők otthonbiztonsági készségeinek javítása

Szülők, gyermekek, fiatalok otthonbiztonsági készségeinek javítása, a biztonsági eszközök használatának, biztonságos nevelési elvek és környezet kialakítás képességének formálásával

Biztonságos gyermekruhák, gyermekbiztos csomagolású gyógyszerek, vegyszerek, öngyújtók forgalmazásának és használatának terjesztése.

Otthonbiztonsággal kapcsolatos, bizonyítottan hatásos jogszabályok felülvizsgálata, hiányzó jogszabályok pótlása

A kommunikáció javítása az otthonbiztonsággal kapcsolatos ismeretek átadásában

Forrás: