Segítség, netfüggő a gyerekem!

Elmegy az áram, kikapcsol az internet, netán a szülő maga húzza ki – gyermeke pedig hihetetlen módon kétségbeesik! Nyilván mindenki egyetért: ez nem normális.

Néhány évvel ezelőtt szinte még azt sem tudtuk, mi az a világháló? Kevesen használták az e-mailt is, manapság azonban elképzelhetetlennek tartjuk, hogy legalább egyszer egy nap ne töltsük le leveleinket. Az internet kora azonban nemcsak a kommunikációt és az informálódást könnyítette meg. Sajnos azok az emberek, és főleg fiatalok, akik nem találnak egyéb szórakozást vagy nem elégíti ki őket környezetük, szó szerint világhálón élnek és kizárják a külvilágot.

A szülő többnyire csak akkor döbben rá, hogy nagyon elszaladt a gyermekével a ló, amikor már a családi programokra, netán az ebédhez is nehéz kirángatni a számítógép elől. A gyermek gyakorlatilag elő sem kerül a szobájából, onnantól, hogy hazaérkezik az iskolából.

gyerek48

Állandóan a közösségi portálokon lóg, játszik, zenét hallgat, filmet néz mindent a gép előtt. Ha este figyelmeztetjük, hogy ideje lefeküdni, ingerülten reagál, ha pedig ne adj’ Isten kihúzzuk az internetet, kétségbeesésében még sírva is fakad.

A szülő értetlenül áll a dolgok előtt. Számára az internet nem ekkora jelentőséggel bíró dolog, és rövidebb-hosszabb időre ki tudja iktatni az életéből. Vajon mi zajlik le a gyerekben? Mi láncolja ennyire a géphez? Ha hirtelen nem ülhet valami miatt gép elé, feszült és ideges lesz. Nem ritkán délután alszik, hogy aztán hajnalig ülhessen a monitor előtt…Természetesen nemcsak az iskoláskorúak, a már dolgozó fiatalok is könnyen elcsábulhatnak, van, aki képes több nap szabadságát a gép előtt tölteni, és minimális alvás mellett végig játszani az ismerősökkel.

A szülők egy része nem tud, vagy nem akar kezdeni semmit sem az egyre durvuló helyzettel, sőt olyan is akad, akinek kényelmesebb, ha a gyerek "békén hagyja" – a nagyobb részük azonban egyre növekvő aggodalommal figyeli csemetéje netfüggőségét.

gyerekek31

Inkább ki se alakuljon…

Az az igazság, hogy a legokosabb lenne ezt megelőzni. Napjainkban a gyerekek már négy-öt évesen felfedezik a számítógép adta lehetőségeket, és ha a szülő kordában tartja őket, egészséges irányt vehet az internetezés. Lehet netezni, de megkötésekkel: először csak a barátokkal levelezésre használhatja, gyermekcsatornák honlapjait látogathatja, felkerülhet a közösségi oldalra.

A net hasznos a tanulás szempontjából: a csemete házi feladatok megoldásához alkalmazhatja, játékokat játszhat, de csak bizonyos ideig. A szülő ügyeljen rá, hogy mennyi időt tölt a gyerek a gép előtt! Egyfolytában másfél óránál többet nem ajánlott ott ülnie.

Arról nem is beszélve, hogy a net eltávolítja a valódi tapasztalatoktól, megváltoztatja társas kapcsolatait. "Csökevényesíti" a képzettársítást, mivel készen kapja az információkat. A világhálón található játékok a legveszélyesebbek, ezek által alakul ki legegyszerűbben a függőség. Sajnos, sok fiatal azért fordul ezek felé, mert abban sikerélménye van, és ez a mindennapjairól kevésbé mondható el.

internetezo_lany12

Segítségért cserébe

Érdemes abba belegondolni, hogy ha egy gyermek másban sem leli örömét, mint a net adta lehetőségek, az a szülő, a család hibája is. Próbáljuk meg egyéb érdekes programokkal, szabadban töltött idővel elcsalogatni őt a monitor elől! Akár a barátait is át lehet hívni. Be lehet fogni a házimunkába, akár a főzésbe is, és kikötni például, hogy ha ezt meg ezt megcsinálja, akkor utána fél órát a gép előtt ülhet. Akkor főleg ne engedjük a korlátlan netezést, ha nem tanul és nem segít be otthon, mert ez hosszútávon azzal járhat, hogy semmiért sem fog megmozdulni.

Azt se hagyjuk, hogy ő kezdje el játszani a "főnököt", hogy fenyegetőzzöm. Lehet, hogy egy már valóban függővé váló fiatalt nem kötnek le a közös szabadtéri programok, de a határozottság segíthet! Persze, úgy ne kapcsoljuk ki a gépet, hogy épp előtte ül, de kössük feltételekhez a gépezést. Szakember segítségével olyan programot – user time control-t – is a gépre tehetünk, ami korlátozza az internetezést, és be lehet állítani, hogy csak bizonyos óraszámot engedélyezzen, ha ez lejár, automatikusan kikapcsol.

Még jobb ötlet eseménydússá tenni a fiatal életét: például különórákra beíratni. Menjen társaságba, zenéljen, sportoljon, mozogjon valamit. Ezek a közösségek is olyan élményeket adhatnak neki, melyek azután hamar leszoktatják az állandó gépezésről!


vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: