Ha támad a fejtetű

Nem biztos, hogy a feladott számtan lecke okozza, hogy gyermekünk a fejét vakarva tér haza az iskolából. A fejtetú bárhol megjelenhet és gyorsan terjed. Mit tehetünk ellene? Erről beszélgettek a Csak csajok műsorában.

A tetű egy élősködő rovar, mely zárt közösségekben gyorsan elterjedhet. Hatlábú, szürke vagy barnás, a szezámmagnál épp egy kicsit nagyobb csak. A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak, amellyel a fejbőrön viszketést eredményeznek, és allergiás bőrreakciót okozhatnak. Ettől vakarnánk állandóan a fejünket.

Nem szégyen a fejtetű, majdnem mindenki elkapta már egyszer az életben. A fejtetvesség elsősorban az általános iskolákban, de az óvodákban és a bölcsődékben is előfordul. Ha táboroztatás után hazajönnek a gyerekek, érdemes átvizsgálni a fejüket!

Amikor az élősködő rovarok lerakják a petéiket, a fehér serkék odaragadnak a hajszálhoz. A tetvek viszonylag gyorsan tudnak mászni a fejbőrön. Kerülik a fényt, ezért ritkán láthatók. A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik emberről a másikra akár széktámlák, fésűk, kefék, hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak által.

Nem elég leszedni a fehér kis serkéket, ami már magában sem egyszerű feladat, mert alig mozdítható sűrű fogú fésűvel is. Megragadhat a fül tövében és a tarkón is. A fertőzést korábban a fej kopaszra borotválásával szüntették meg, de ma már nem ilyen drasztikus a megoldás.

Más lehetőségek is létezik. Patikákban lehet kapni egy speciális, tetűirtó hajszeszt, és a használati utasítást pontosan betartva alaposan be kell dörzsölni vele a fejbőrt. A gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtó szerek a tetveket gyorsan elpusztítják. Gyengédebb megoldás a kókuszolaj tartalmú szer. Akár ecettel is megmoshatjuk a hajunkat, majd 2 óráig vízálló sapka alatt hatni hagyjuk, végül bő vízzel le kell öblíteni.

Fontos továbbá, hogy mossunk ki minden olyan ruhát, ágyneműt és törölközőt, amely a fertőzött személlyel érintkezett az elmúlt néhány napban. Forró vízben kell kimosni, és forró szárítóban kell szárítani. De ilyenkor egy alapos nagytakarítás sem árt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.