Mazsola vagyok a túróban

Mindannyian tehetségesek vagyunk valamiben – mondja Szuhai Nóra, az Élj a Tehetségeddel Generációs Mentorprogram összeállítója.

A humán fejlesztő és pedagógus szerint minden emberben egyedi képességhalmaz lapul, amely lehetővé teszi számára, hogy élete során kimagaslót alkosson. Mindegy, hogy a tehetség rossz szocializációs háttérrel rendelkezik, vagy – akár nevelése miatt – nincs módja megélni a képességét, ettől még tehetséges. Ahhoz, hogy megtaláljuk a munkánkban önmagunkat, először azzal kell tisztában lennünk, milyen erőforrásaink és készségeink vannak.

rwm624zh2

Miért olyan nehéz felismerni a kiváló adottságainkat?

Kevesen vannak azzal tisztában, miben tehetségesek, – árulja el Szuhai Nóra, – és hogyan viszonyuljanak a képességeikhez. Mondok egy példát: Lilla, aki kamasz, természetesnek veszi, hogy könnyen közös nevezőre jut bárkivel, sikeres találkozókat szervez meg, ám pontosan ezért ezek a képességei nem is feltűnőek számára. Ha megkérdeznénk Lillától, miben tehetséges, gondolkodás nélkül azt mondaná, semmiben, majd el kezdene morfondírozni, vajon, mi a túróban vagyok én jó. Amikor Lilla egyenként megtalálja az értékeit, folyamatosan felismeri azt is, milyen folyamatokat szeretne megélni a képességein keresztül, mik azok a cselekvések, amelyek örömet okoznak neki. Lillát ez az öröme segíti majd ahhoz, hogy a munkája ne napi rutin legyen, hanem igazi élmény.

Miért kell foglalkozni a képességekkel?

A képességeid kiaknázása és szemügyre vétele meghatározza, hogyan éled meg a munkád a mindennapokban. Ugyanis nemcsak a munkahelyi feladatokat tekintjük munkának, hanem azt is, hogyan tartod rendben a környezeted, tartod a kapcsolatot a barátaiddal vagy gondoskodsz a családtagjaidról. Mert minden, ami benned, vagy a fiktív kamasz Lillánkban értékes, az valamilyen típusú tevékenységben, munkában kamatoztatható. A cselekvéseid tükrözik az érzésvilágodat és gondolataidat. Ha tudatában vagy a képességeidnek, megtanulsz harmóniába kerülni ezekkel, meg fogod találni azt a munkát, amely boldogságot okoz számodra.

00uufjwb7

Hogyan lehet segíteni Lillán, hogy még közelebb jusson a boldogságához?

A fiatalok és kamaszok nagy többsége érzi, hogy valamiben jó, csak nem tudatosodik bennük melyek azok a területek, amelyben jobbak, mint az átlag. A képességeidet a cselekvéseiden keresztül ismerheted fel. A jól sikerült cselekvések adják az önbizalmadat. Senki nem lett magabiztosabb attól, ha volt egy jó ötlete. A cselekvés adja a „képes vagyok” élményt, amely egyre több pozitív megerősítést és ezen keresztül az „értékes vagyok” élményt is adja. Így kerül összhangba a gondolat, az érzés és a cselekvés, amely ahhoz kell, hogy egyre többen érezzék azt,- neveléstől függetlenül – fenséges mazsolákká váltak a túróban.

Forrás: