Milyen a gyerekek ideális testsúlya?

Súlyos ügy a gyerekek testsúlya, főként a vírusszerűen terjedő őrült diétáknak és fogyókúráknak köszönhetően. Ismerkedjünk meg a BMI-vel!

Nem egy anyuka küzd a gyerkőcével, ha az evésről van szó, ráadásul manapság már nem feltétlenül csak a zöldségek jelentik a vita tárgyát, hanem maga az étkezés. Ennek oka, hogy a fiatalok – és elsősorban a lányok – egyre korábban kezdenek elégedetlenkedni a súlyukkal.

Ilyenkor jó megoldás lehet, ha veszekedés helyett észérvekkel igyekszünk meggyőzni a fiatalt arról, hogy mi az ideális testsúly számára.

Mi az a BMI?

Az ideális testsúly megállapításában a testtömeg index kiszámítása segít, amihez csupán a magasság és a testtömeg adataira van szükség. A BMI tehát, a „body mass index” szavakból kirakott rövidítés, mely teljesen megegyezik a magyar szakkifejezéssel. A kikalkulált testtömeg index értéke alapján egyértelműen kiderül, hogy ki számít kórosan soványnak, vagy éppen túlsúlyosnak.

Túlsúlyos gyerekek

Nem csak a kóros soványság jelenti a problémát. A gyerekeknél megfigyelhető evési zavarok mellett, egyre aggasztóbb képet mutat a mérleg másik oldala, ugyanis évről-évre nő a túlsúlyos gyerekek száma. Ennek okai között főként a helytelen táplálkozást, valamint a minimálisra csökkenő, a fiatalok életéből lassan teljesen eltűnő fizikai mozgást lehet megemlíteni.

Fontos tényezők

A testsúlyt egyaránt befolyásolja a gyermek kora, neme, testalkata, és testmagassága is. Ezek részben genetikailag meghatározott tényezők, így módosítani sem lehet teljes mértékben. Éppen ezért jelent nagy problémát, ha a fiatal olyan idealisztikus képet igyekszik elérni, melyre az ő genetikai állománya nincs kódolva.

gyerek_taplalkozas2

Ilyen eset lehet a combok hosszúsága, és vastagsága, de akár a csípő szélessége, melyek erőteljesen kihatnak a gyerek testalkatára, azonban kevésbé lehetséges változtatni ezeken.

Kalkuláció

Számos oldal nyújt segítséget a testtömeg index kiszámításához, ahol az adatokat begépelve rögtön megtudjuk, szükségünk van-e az étrendünk megváltoztatására. Emellett, akár mi magunk is kikalkulálhatjuk saját BMI-nket. Ehhez a testmagasságunkat kell elosztani a testtömegünk négyzetével, majd a kapott értéket elemezni.

Értékelés

A kiadott adatértékelésénél a 18,5 és 24,9 közé eső számok esetén tekinthető a testsúly normálisnak, és ezzel együtt vélhetően a táplálkozásunk is megfelel az életkorunknak, bár ezt számtalan más tényező is befolyásolja.

Az említett értékeken túlmutató eredmény esetén túlsúly állapítható meg, míg az alacsonyabb szám soványságra utal. Mindkét esetben életmódváltásra van szükség, mivel hosszú távon egészségkárosító hatás kialakulása várható.

Gondolkozz helyesen!

A megfelelő táplálkozás, és egészséges életmód a helyes gondolkodással kezdődik, ezért a szülőknek a hosszú távú következményekre is fel kell hívnia a gyermeke figyelmét, hogy belássák, szükségük van a rendszeres, frissítő mozgásra, és a változatos falatokra a vitaminok, és más tápanyagok eléréséhez.

Számítsa ki BMI indexét! Kattintson ide!

Számítsa ki ideális testsúlyát! Kattintson ide!

Forrás: