Tanítsuk számolni a gyereket!

Gyerekjáték a matek lecke! A matematika világának megismerését, nem lehet elég korán kezdeni. Számtalan lehetőség, a számok birodalmának felfedezésére!

A totyogósok agya, akár egy szivacs, úgy szívja fel a körülötte lévő számtalan információt. Ebben a korban a tanulás, és az új feladatok megértése, alkalmazása a mindennapi rutin része, ellenben az iskolapadban ülve, a játékos feladatok már száraz tananyagnak tűnnek, a gyermekkor felhőtlen, változatos világára gondolva. A szülőknek tehát érdemes kihasználni a gyerekek nyitottságát, illetve kíváncsiságát, és észrevétlenül fejleszteni képességeit, beleértve a reáltárgyak iránti fogékonyságot.

A legfontosabb feladat

A számnevek és jelentések elsajátításának, kellemes és szórakoztató időtöltésnek kell lennie! Ilyenkor a gyors fejlődés és információgyűjtés, majdhogynem automatikusan történik a gyerkőc éles elméjének, valamint fejlett megfigyelőképességének köszönhetően. A szülőnek nincs más dolga, csak kihasználni a környezet adta lehetőségeket, és séta közben, vagy a szobában lévő játékok segítségével elkísérni a picit a számok világának kapujához.

Számolós játékok

Számokat rejtő mondókák tanításával a gyerek észrevétlenül, játék közben tanulja meg a számok neveit. Majd az ujjai, esetleg a mellette lévő tárgyakat felhasználva, jelentésüket is felfedezheti. A számolós játékok legnagyobb előnye, hogy mindenhol, mindennel játszhatóak, amely lehetőséget ad a villámgyors fejlődésre.

Nem kell mást tenni, mint rávezetni a gyerkőcöt, hogy számolja meg, amiket maga körül lát! Hány madár repül az égen? Mennyi pad van a parkban? Hány néni ül a buszon? A sor végtelen, főként, ha kreatívan kíváncsiskodunk.

y61lvvcr2

Fejlesztő játékok

Vétek lenne kihasználatlanul veszni hagyni azt a rengeteg időt, amit a gyerek játékai között tölt. A boltok polcai rengeteg ötletes és fejlesztő játékkal várják a szülőket. A pici korának megfelelően, számos tárgy közül válogathatnak, és a gyerkőccel együtt játszva napról-napra veszik majd észre, milyen gyorsan mélyed el a csemete a matematika és a számok világában.

Totyogós korban a számokkal való barátkozásra, remek megoldás a játéktelefon, a mágneskártyák, vagy egy egyszerű távirányító is. Ha az alapok megvannak, a tudásuk, akárcsak a játékok száma, gyorsan bővíthető.

Színes hálószoba

A játszva tanulás újabb remek példája a gyerekszoba dekorációja. Fessünk a falra, ajtóra, vagy a plafonra színes, nagy számokat, esetleg válasszunk számokat ábrázoló játékszőnyeget! Ha pedig kevésbé maradandó, és időigényes dekorációt szeretnénk, érdemes plakátokkal és képekkel színesíteni a falat. Ezek segítségével a mindennapok részévé válik a számolás, ami hozzászoktatja, és nem elrettenti a gyerkőcöt a matematikától.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.