Tompaszem Pistike

A kisebb gyerekek jobban reagálnak a tompalátás (amblyopia) kezelésre, mint idősebb társaik, ez derült ki korábbi tanulmányok elemzéséből.

A Mayo Klinika munkatársai a Gyermekkori Szembetegségek Vizsgálócsoportjának négy klinikai kísérletében részt vett 996 gyermek adatait elemezték, mely szerint a 3-7 év közötti gyerekeknél eredményesebb volt a kezelés, mint a 7-13 éves korosztály körében. A közepesen súlyos eseteknél nem mutatkozott különbség a 3-5 és az 5-7 éves gyerekek körében. A súlyosabb tompalátás esetén azonban a 3-5 éveseknek jobban segített a kezelés, mint 5-7 éves társaiknak.

s18gyz4f2

Bár az idősebb gyermekek esetében kevésbé látványosak az eredmények, még mindig javul a látás tisztasága, néhányuknál jelentős fejlődés mutatkozott. Az eredményekről az Archives of Ophtalmology című folyóirat július 11-i online száma adott hírt.

"Végeredményben, bár minden korosztálynál javul a látás tisztasága, a 7-13 évesek reagálnak legkevésbé az amblyopia kezelésére.” – mondta az áttekintés szerzője, Jonathon M. Holmes, a Mayo Klinika munkatársa, majd hozzátette:  "Bár az átlagos eredmények ezt mutatják, akadt a 7-13 évesek közt is olyan, akinek sokat javult az állapota.”

Forrás: