Göbcse a köbön

A rovarcsípés tünete a fedetlen testrészeken néhány mm-es göbcse (kiemelkedő, vörös kiütés) jelenik meg bármely életkorban. Lehet egy vagy több is belőle. Intenzív viszketést okoz.

Rovarcsípés és annak hatásai

Amennyiben a gyermek érzékennyé vált már a rovar nyálával szemben, akkor a csípés helyén csalánkiütés, vagy akár hólyag is képződhet. Nem ritka, hogy a kaparás következtében gennykeltő baktériummal felülfertőződik, és gennyes gyulladás lép fel a csípés helyén.

Az sem ritka, hogy banális rovarcsípés helyén kifejezett duzzanatot, vörösséget látunk, ami a fokozott érzékenységet jelzi. Különösen ijesztő tud lenni a szülők számára, ha a rovarcsípés a gyermek szemhéját vagy annak közvetlen közelében éri a bőrt.

eo0dya2d

Ilyenkor erős szemhéjduzzanattal szoktak szaladni a rendelőbe. Ennek a rémisztő szemhéjduzzanatnak az a magyarázata, hogy a csípés helyén olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, melyek értágulatot okoznak az ott lévő hajszálerekben, azokból pedig folyadékkilépés történik a környező szövetekbe. A szemhéj szövetei meglehetősen „lazák”, ezért az itt megjelenő szövetközti folyadék nagyon erőteljes elődomborodást okoz a bőrön, ijesztő külsőt kölcsönözve a gyermeknek. Szerencsére csak a megjelenés ijesztő, egyébként gyorsan rendezhető elváltozás.

Szülői teendő

Viszketéscsillapító, antiallergiás hatású Fenistil gélt lehet vékonyan a bőrre kenni. Erőteljes helyi reakció, nagy szemhéjduzzanat esetén Calcium pezsgőtabletta, Calcimusc injekció itatása, Calcium-KID szirup adása, antihisztamin készítmény (Fenistil csepp, serülőknek kapszula, Aerius, Xyzal oldat, tabletta, loratadine, cetirizine hatóanyagú gyógyszerek) adása lehetséges. Az arc, szemhéj kivételével a bőrre szteroid tartalmú kenőcsök is tehetők, melyek gyors segítséget jelentenek.

103yrz9a1

A megalőzés a legfontosabb

A legfontosabb tanács a megelőzésre való törekvés. Kerülni kell adott szezonban a szabadban az élénk színű ruhák viselését, az illatos szappanok, dezodorok, kölnik használatát. Lehet rovarriasztó kenőcsöket, spray-ket használni nagyobb gyermekeknél. A lakást pedig érdemes szúnyoghálóval felszerelni! A lakásba ajánlott kémiai szúnyogriasztóktól én személy szerint idegenkedem, zárt gyermekszobában nem javaslom használatukat.

Forrás: