Öt éves és gépezik?

Már az ötéves gyerekek is meg tudják tanulni, miként kell kezelni a számítógép egerét. A tanulmányból az is kiderült, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb.

A Computers & Education című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 221 gyerek számítógépes egérhasználati képességét vizsgálták az 5-10 éves korosztály körében. Ugrásszerű fejlődést tapasztaltak a pontosság és gyorsaság terén 6-7 illetve 8-9 éves kor között. A teljesítmény stagnált a 9-10 évesek körében.

intenet1

Míg az idősebb gyerekek gyorsabban és nagyobb pontossággal kezelték az egeret, a kisebb gyerekek mozgásai finomabbnak bizonyultak. Ez azért lehet, mert az idősebbek már hajlamosak feláldozni a pontosságot a gyorsaság kedvéért, magyarázta a tanulmány szerzője, Alison Lane, az Ohioi Állami Egyetem foglalkozásterápiai adjunktusa. A lányok és a fiúk között nem találtak számottevő eltérést a gyorsaság és a pontosság tekintetében, de a lányok kicsit ügyesebbek voltak a finommozgások terén.

Egészében véve az eredmények arra utalnak, hogy a gyerekeknek hetente legalább egyszer gyakorolniuk kell a számítógépes egérrel, hogy a legjobb eredményeket érjék el a gyorsaság és a pontosság szempontjából, és, hogy minél kevesebb hibát vétsenek. "Mivel az eszköz használatának gyakorisága épp olyan fontos, mint az életkor, ezért előnyös lehet, ha minél előbb a számítógéphez ültetjük a gyereket, így sok éves gyakorlással szép lassan készségszintre lehet fejleszteni a kezelését." – írta Lane.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: