A számítógépek sem értik a férfiakat

A számítógépes hangfelismerő szoftverek egyelőre nehezen birkóznak meg a férfihangok értelmezésével.

Az Edinburghi Egyetem kutatói szerint a számítógépes hangfelismerő szoftverek számára azért nehezebb a férfiak beszédét értelmezni, mivel a férfiak beszéd közbe gyakrabban ő-znek és hümmögnek, mint a nők.

A vizsgálatokhoz a skót kutatók rögzített telefonbeszélgetéseket használtak fel, amelyek alapján azt kívánták megállapítani, milyen hatékonysággal értelmezik azokat a beszédfelismerő programok ? azaz, az élő beszéd mekkora hányadát azonosítja helyesen a számítógép.5308Az adatok alapján megállapították, melyek azok az általános felismerési hibák, amelyek kifognak a gépeken. A számítógépes rendszerek leggyakrabban azokban az esetekben tévednek a vizsgálatok szerint, amelyekben azonos hangalakkal rendelkező szavakkal találkoznak, illetve, amikor az ilyen szavak hasonló összefüggésben is hangzanak el.

Ezen felül a gépek munkáját nagyban megnehezíti a hangszín, a hang mélysége, illetve magassága és a beszéd gyorsasága is.

A kutatás elsődleges célja az automata, hangfelismeréssel működő jegyfoglaló rendszerek fejlesztésének előmozdítása, amelyek esetében kiemelkedő fontosságú, hogy helyesen értelmezzék a használóik által elmondott utasításokat.

A kutatás eredményei alapján a szakemberek azt remélik, sikerül kiküszöbölni a félreértéseket és hamarosan élő szóban is megértheti egymást ember és gép.

Forrás: