Vércsoport diéta 2009-11-20 Diéta Megosztás: Tweet Míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénre Ne minden felséges falatot együnk meg! A megevett étel mennyiségének arányban kell lennie a tényleges szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk szerint. Ugyanarra az táplálékra másképp reagálnak az emberek. A vércsoport diéta egy amerikai orvos – D?Adamo ? nevéhez fűződik. Ö a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat; és a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre vágyunk. A rossz szokások ettől eltéríthetnek. (pl: kávézás éhgyomorra, esti nehéz, zsíros vacsorák, vagy akár a stresszoldó alkoholfogyasztás.) Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával. Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan (saját vércsoportjának megfelelően) táplálkozni, a fogyás (súlycsökkenés) csupán a test eredeti állapotába való visszaállításnak egyik mellékterméke lesz.O vércsoportúak diétája Bátran ehetnek, ihatnak: – A húsfélék közül: borjúhús, marhahús, vadak, bárány, nyúl, máj – A tenger és a folyók állatai közül: ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal és tengeri hínárok – Tejtermékek közül: szinte csak kecskesajt – Szójából készített ételeket – Gyümölcsök közül: füge, szilva, ringló, alma, ananász, barack, körte, málna, ribizli – Zöldség félék közül: brokkoli, articsóka, saláták, fokhagyma, karalábé, póréhagya, spenót; kiegészítőként: vajbab, zöldborsó, édeskömény, újhagyma, tök, kelkáposzta, – Hüvelyesek közül: a babféle – Rizsféléket, árpa és rozs készítményeket – Diót és tökmagot – Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszer, petrezselyem, jódozott só, fokhagyma, kömény, cayenne bors, gyömbér, kurkuma, koriander, paprika, mustár, tárkony – Gyógynövények közül: komló, csipkebogyó, vasfű, bodza, hársfavirág, borsmenta, zsálya és a cickafark. Kerüljék: – A húsfélék közül: a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet – A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazac, a tintahal, az ecetes hering és a kaviár – Mindennemű tehéntejet és tejterméket – A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket – A kukorica-féleséget: corn flakes – Zöldségek közül: padlizsán, avokadó, gombák, káposzta, fehérbab, lencse, kelbimbó és a karfiol – Gyümölcsök közül: az eper, a szeder, a narancs és a mandarin, a sárgadinnye – Fűszerek közül: a mustár, a fehér- és feketebors, a szerecsendió, a vanília, a fahéj és a borecetek – Kávét és az alkoholféléket ? leszámítva egy kevés bortA vércsoportúak diétája Bátran ehetnek és ihatnak: – Halak közül: a pontyfélék, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, nyers lazac – Mindennemű szójafélét, lencsét és babféleségeket, rizsféléket – Kecsketejet, kecskesajtot – Zöldségfélék közül: az articsóka, laskagomba, brokkol, káposzta, karalábé, fokhagyma, póréhagyma, tök, torma – Gyümölcsök közül: sárgabarack, szilva, ringló, citrom, áfonya, meggy, ananász, mazsola – Len- és olívaolajat – Diót, földimogyorót, tökmagot – Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagyma, mustár, gyömbér – Gyógynövények közül: kamilla, ginzeng, csipkebogyó, orbáncfű, galagonya – Kávét Kerüljék: – A húsféléket minden formában! – A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsa, a csuka, a hering, az angolna, az összes héjas tengergyümölcse, a füstölt lazac, a tintahal, nyelvhal – A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat) – Krumplit és a csicsókát, csicseriborsót és a vörös babot – Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát – Zöldségek közül: a kínai kel, a padlizsán, a csiperkegomba, valamint a káposzták, paprikafélék – Gyümölcsök közül: a sárgadinnye, a rebarbara, mangó és a mandarin – Az olívaolaj kivételével az összes többit! – A kesudiót és a pisztáciát – Fűszerek közül: a bors, a kapribogyó és a borecetek B vércsoportúak diétája Bátran ehetnek és ihatnak: .- A húsfélék közül: vadak, bárány, nyúl, máj – A folyók és a tenger állatai közül: hering, tőkehal, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia és kardhal – Tejtermékek közül: szinte bármit – Szójaféléket, tojást – Gabonafélék közül: köles, zab, rozsfélék, rizsliszt – Zöldségek közül: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, kínai kel, karfiol, fokhagyma, poré hagyma, fejes káposzta, karalábé – Gyümölcsök közül: alma, körte, ananász, barack, eper, málna, áfonya, bodza, dinnye – Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat – Fűszerek közül: bármely zöldfűszer, curry, cayenne bors, szegfűszeg, gyömbér, kömény, kardamon, kurkuma, torma, paprika, szerecsendió, mustár, sáfrány, vanília – Gyógynövények közül: menta, zsálya, cickafark, édesgyökér teaKerüljék: – Húsfélék közül: a liba, a kacsa, csirke, tyúk, sertés – A folyók és a tenger állatai közül: az angolna, az osztriga, a hering, a kagylók, lazac füstölve, tintahal – Tejtermékek közül: a penészes sajtok, az ömlesztett sajtok és a tejjel készített fagylalt – Gabonafélék közül: a kukoricaliszt, a hajdina, búza – Zöldségek közül: kukorica, lencse, tök, avokádó, retkek, paradicsom – Gyümölcsök közül: gránátalma, rebarbara – Kukorica-, repce- és szezámolajat – Minden magot és diót – Fűszerek közül: a bors és a fahéj – Gyógynövények közül: komló, martilapú, hársfavirág, AB vércsoportúak diétája Bátran ehetnek: – A húsfélék közül: nyúl, pulyka, bárány – A folyók és a tenger állatai közül: csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár, tengeri hínár – Szójaféléket, tofut – Tejtermékek közül: sovány tehéntej, savó, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej és sajt – Krumpliféléket – Gabonafélék közül: a rizs minden fajtája, zab, búza – Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket – Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét ? a rebarbarán kívül – Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaj – Földimogyorót – Fűszerek közül: az összes zöldfűszer, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj – Gyógynövények közül: vasfű, kamilla, bodza, ginszeng, zsálya, borsmenta, galagonya Kerüljék: – A húsfélék közül: a baromfiak, a borjú és a marha, a sertés, a szarvas és őz hús, vörös husok – A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve – Tejtermékek közül: a brie, a camamber, a penészes típusúak, a zsíros tej és a parmezán – A hüvelyeseket – A gabonafélék közül: a kukorica hajdina, búza – Gyümölcsök közül: a banán, a narancs, a mangó, a gránátalma – Zöldségek közül: olajbogyók, retkek – Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaj – Magvak közül: a tökmag, a mogyoró – Fűszerek közül: a borsok, a borecetek, a kapribogyó – Mindenféle égetett szeszt – Gyógynövények közül: a szennalevél és a fekete teák A hirtelen megváltoztatott étrendre mindenki másképp reagál. Elsősorban az egészségesek számára javasoljuk elkezdeni ezt a diétát. Akármilyen betegségben szenvedő először az orvosát kérdezze meg, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta. Forrás: