Súlyos elégedetlenkedés

A külső megjelenéssel való elégedetlenség gyakori kiváltója különböző fogyókúrás praktikák, módszerek bevetésének. Ezt a pszichés aspektust  vizsgálták a túlsúly és az elhízás fellegvárában.

A pszichés aspektust ? nevezetesen a külsővel való megelégedettség és a rendelkezésre álló fogyókúrás módszerek közötti preferencia közötti esetleges összefüggést, mely akár a célzott terápia megvalósításában is hasznos lehet – az Amerikai Egyesült Államokban közel 10.000 felnőtt férfi és nő részvételével vizsgálták.

A felmérés során megmérték, illetve rögzítették a résztvevők testtömegét, magasságát, a külsejükkel való elégedettség mértékét és az alkalmazott fogyókúrás módszereket.

A vizsgálat a következő eredményekkel zárult: a nagyobb testtömeg index-szel rendelkező férfiak és nők egyaránt nagyobb arányban számoltak be külsejükkel szembeni elégedetlenségről, mint karcsúbb társaik.

Ez az elégedetlenség, főként a megjelenésükkel roppant módon elégedett alanyokkal összevetve, gyakrabban párosult a többlet súly mérséklését célzó fogyókúrás próbálkozással. A női résztvevők esetén az egyes BMI kategóriák (optimális, túlsúlyos, elhízott) között is mutatkozott különbség a fogyókúrás hajlandóság mértékében, vagyis a más-más mértékű többlettel rendelkező hölgyek eltérő mértékben fogékonyak a karcsúsító praktikák iránt, míg az uraknál hasonló érzékenységbeli különbség nem volt kimutatható.5924Szintén érdekes megfigyelésnek számít a nemek eltérő preferenciája az egyes fogyókúrás módszerek alkalmazása terén. Míg a hölgyek elsősorban az étrend módosítását, a különböző diétákat részesítették előnyben, addig az urak vagy önmagában a fizikai aktivitás fokozását vagy az étrend és a sport kombinációját vetették be gyakrabban a súlytöbblet ledolgozása érdekében.

A vizsgálat eredményei rámutattak a nemek különböző preferenciáira a testtömeg csökkentő terápiás módszerek terén, ami célzott, még inkább személyre szabott, és ezáltal hatékonyabb kezelést eredményezhet.

Tény, hogy a rendszeres testmozgás mindkét nem számára igen fontos lenne, így erre célszerű odafigyelni a hétköznapokban is.

Már kis mértékű változtatás az étrendben és a fizikai aktivitás terén elősegíti a testtömeg csökkentését és megtartását: az ASPIRE vizsgálat eredményei

A túlsúly és elhízás terápiás gyakorlata számos esetben főként az életmód nagy mértékű, intenzív módosítását, ezáltal pedig látványos tömegcsökkentést jelenti. Azonban a terápiás kudarc, vagyis a nehezen leadott kilók visszatérése, túlontúl gyakori jelenség. Ezzel szemben a kevésbé lendületes, apró lépésekben megvalósított karcsúsodás hosszabb távon is könnyen eredményes lehet.

A fenti kérdést, vagyis a fogyókúrázó ?tempójához? igazított, célzott, folyamatos apró lépésekben végrehajtott, az étrendet és a fizikai aktivitást is magában foglaló testtömeg csökkentő terápia (az ún. ASPIRE módszer) hatékonyságának összehasonlítását a hagyományos kezelési renddel szemben vizsgálták az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai. Az összehasonlítás mértékéül a résztvevők testtömege, derékbősége és testük hasi zsírtömege szolgált.5925A négy hónapig tartó vizsgálatban résztvevő közel hatvan, jellemzően ülő életmódot folytató túlsúlyos és elhízott alanyt három csoportba sorolták:

1. apró lépésekben haladó ASPIRE módszert követő csoport,

2. hagyományos, elsősorban a résztvevők oktatásán alapuló módszert követő csoport,

3. kontrollcsapat. A csoportok fogyókúrás programját természetesen edzés is kiegészítette.

A vizsgálat a következő eredményekkel zárult: a résztvevők tempójához igazodó, apró lépésekben végrehajtott program (ASPIRE csoport) szerint haladó alanyok súlycsökkenése szignifikáns mértékben nagyobb volt, mint a másik két csoport tagjaié. Ráadásul az elért eredményeket, a vizsgálatot befejezően három hónap múlva elvégzett kontroll tanúbizonysága szerint, jobban meg is tudták őrizni. Hasonlóan kedvező változás következett be a test zsírtartalmában is.

Bár a fent leírt módszer hosszabb távú hatékonyságának bizonyítása még további vizsgálatokat igényel, a visszafogottabb tempójú étrendi és életmódbeli változtatások hatása a testtömeg csökkentésére igencsak ígéretesnek, sikerekkel kecsegtető megoldásnak tűnik.

Ne felejtsük el, hogy soha nem késő elkezdeni az egészséges táplálkozás alapjainak alkalmazását és a rendszeres fizikai aktivitást! Keressük meg azt a mozgásformát, amely illik hozzánk, és kezdjük le most!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.