Lélegezni tudni kell

Figyeljen oda a légzésére és arra, hogy megértse, a helyes légzés nem­ csak torna közben, hanem a minden napi életben is segítheti.

Rendszeres gyakorlással megtanulja, hogyan kell mélyen, folyamatosan, nyugodtan lélegezni…

Ez lehetővé teszi, hogy teste a szükségtelen feszültség nélkül működjék. Így könnyebben fogja tudni végezni a gyakorlatait, melyek ezáltal hatékonyabbak lesznek.

Elgondolkodott-e már azon, hogy napi levegőszükségletének térfogata ötszöröse a naponta magához vett étel- és italmennyiség együttes térfogatának?

Az “éltető levegő” éppolyan kulcsfontosságú számunkra, mint a víz, amit megiszunk, az étel, amit megeszünk.

A levegőt azonban “levegőnek nézzük”, s emiatt lélegzésünkre nem fordítunk kellő figyelmet. Pedig megérné! Legtöbbünk azonban sokkal kevesebbet törődik a belélegzett levegő, mint az elfogyasztott étel és ital minőségével. Automatikusan lélegzünk. Tudatosan nem is állítható le a légzés, mert a test ragaszkodik minden egyes lélegzetvételhez. A rossz szokások és a napi stressz együttesen azonban veszélyeztetik légzésünk normális menetét, mint ahogyan csökkentik természetes mozgási szabadságunkat is.

Foto:123rf.com

A légzés és az érzelmek szoros kölcsönhatásban vannak. Ha ön haragos, dühében visszatartja a lélegzetét. Ha nagyon ideges, stresszben van, levegő után kapkod.

A legtöbb ember csak akkor használja ki teljes mértékben tüdeje kapacitását, ha nevet vagy ha sír. Mind a nevetés, mind a sírás után ellazulunk, hiszen ilyenkor valamilyen érzelmi feszültségtől szabadulunk meg. Idézze csak fel, milyen jólesően fáradtnak érezte magát egy szívből fakadó kacagás után, vagy hogy mennyire megkönnyebbült egy mély sóhajtás után.

Foto:123rf.com

A légzés kapcsolatban áll a testi feszültséggel, illetve a stresszel. Ha valaha is megmasszírozták, észlelhette, hogy ahogyan kilazulnak az izmai, mennyivel lassabban és mélyebben lélegzik. Magától értetődik tehát, hogy miközben a gyakorlatokat végzi, felhasználhatja a légzéstechnikát. Segítségével izmai ellazulnak – a gyakorlatok hatásfoka nő.

A módszer ősrégi. Már a hosszú előtörténetre visszatekintő jóga vagy a taicsi évezredes gyakorlatai is előírják, hogyan kell a gyakorlatok elvégzése közben levegőt venni. Hasonlóképpen említhetjük a 19. században élt színészt, F. M. Alexandert, aki, amikor “elment a hangja”, felfedezte a légzés és a testtartás közötti szoros kapcsolatot. Az “Alexander-technika”, amit ő a testtartás és a légzés javítására dolgozott ki, egyre több követőre talál a 20. században is.

A levegővételt, a légzéstechnikát ugyanúgy gyakorolhatja, ahogyan a testét tornáztatja. Először is ezzel kapcsolatban szintén hagynia kell, hogy a teste a maga természetes módján dolgozzék. Ha rendszeresen gyakorol, kis idő múltán lélegzése könnyebb és mélyebb lesz, és ez jelentősen hat majd testi állapotára.

Észre fogja venni, hogy már nem kapkod, mint korábban, és a stresszes helyzetek sem viselik meg annyira. Lehet, hogy csak egyszerűen jobban érzi majd magát, elégedettebb lesz. Ha tudatosan figyel a levegővételre, s kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, észre fogja venni, hogy jobban végzi a gyakorlatokat is, és ez is csak a javára válhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.