Mérges piros alma

Nem csak ízfokozót és aromát használ az élelmiszeripar: az ennivaló néha festékekkel válik kívánatosabbá, de megéri a tetszetős külső?

Többféle élelmiszer tartalmaz ételfestéket, színezéket: színesebbé teszik őket, felületük kívánatosabb lesz, és ezáltal jobban eladható is. Vannak köztük olyanok, amelyek ártalmasak az egészségre.

Mire érdemes odafigyelni?

Ma már szigorúan ellenőrzik, milyen ételfesték kerül az ételbe, odafigyelnek arra, hogy minimális legyen a veszély. Alapos vizsgálatnak vetik alá a színezékeket. Vannak közöttük természetes és mesterséges színezőanyagok.

Előbbiek nem veszélyeztetik az egészséget, a szintetikus színezékek közül pedig azokat, melyeket engedélyeztek, különböző anyagosztályokba sorolják. Sajnos itt előfordul, hogy egy ártalmatlannak tekintett is kiválthat allergiás reakciót.

Miben találhatjuk meg őket?

Nem csupán az édességekben és üdítőkben találkozhatunk ételfestékkel! A tartósított gyümölcsökben és konzervekben, a feldolgozott halakban, a sajtokban, margarinokban is fellelhetők. Emellett persze mindig itt vannak az édességekben, cukorkákban, süteményekben, kandírozott gyümölcsökben, különböző italokban, likőrökben, frissítő üdítőkben.

Sőt, a nemrég elterjedt, ízesített ásványvíz valódi neve is ízesített ásványvíz alapú ital lenne, melyhez minden ízesítő- és színezőanyag hozzáadható, amit az élelmiszerkönyvi előírások megengednek. Természetesen ezeket az ízesítő- és színezőanyagokat fel kell tüntetni az ital palackján!

teszta9

Mit okozhatnak?

Az ételfestékek egy része jelentősen káros hatással bír! Mivel a cukorkákat és cukros üdítőket különösen a gyermekek fogyasztják, ők fokozottan veszélyeztetettek! Bizonyos élelmiszer-színezékek hiperaktivitást idéznek elő, tanulási- és koncentrációs zavart okoznak, főként a tartósítószerként használt nátrium-benzoáttal együtt. Ezek főként az édességekben, üdítőkben és tejdesszertekben találhatók meg.

Ilyen az E102 tartrazine, az E104 kinolinsárga, E110 narancssárga, E122 azorubin, E124 neukokcin, és E129 allura vörös AC is. A gyártónak kötelessége feltüntetni a csomagoláson a felhasznált színezőanyagot! Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján közzétett tájékoztató szerint, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága tagjainak kezdeményezésére nemrég született olyan döntés, hogy a fenti adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a figyelmeztetést: ,,Esetleges aktivitási és koncentrációs zavarokat idézhet elő gyermekeknél".

Ez azonban csak az első lépés; a legjobb az lenne, ha ezeket a káros anyagokat ki is vonnák lassan a forgalomból, a fogyasztók figyelmét pedig ráirányítanák, hogy nem a tetszetős, színes élelmiszerek a legjobbak. A színezékeknek nincs táplálkozási értéke, és még azt az érzetet is keltik, hogy az ezzel készült élelmiszerek, amelyeket eszünk, valódi gyümölcsből vannak. Az ételek természetes formája nem annyira mutatós. Ezt elsősorban a legfiatalabbakkal, a gyermekekkel kellene megértetni, hiszen őket vonzza leginkább az ilyesmi.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.