Víz vagy energiaitalok?

Szinte két külön életformához köthető az, hogy ki iszik vizet, és ki élvezi inkább az energiaitalok nyújtotta pörgést. Menő vagy nem menő?

Vizet inni nem feltétlenül sikk dolog, míg a különböző energiapótló italok fogyasztása már annál menőbb. De ezen felül mire kéne odafigyelnie annak, aki vizet, és mire annak, aki szárnyakat adó italokat iszik szívesebben?

Kik ne fogyasszanak energiaitalokat?

Már a címkéken is feltüntetik általában, hogy gyerekeknek, terhes nőknek, szoptatós anyukáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, koffein érzékeny személyeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Egyes országokban, mint Franciaország, Dánia, Hollandia és Olaszország, egyenesen törvény tiltja ezeknek az üdítőknek normál italként történő eladását. Ez azért nem lehet véletlen.

Ki ne fogyasszon vizet?

A kérdés abszurdnak tűnhet, pedig nem az. Egyes országokban az odalátogató turistáknak külön fel szokták hívni a figyelmüket, hogy ne igyanak csapvizet, és csakis lezárt kupakú ásványvizet vásároljanak meg.

Hiába, a víz, ami a csapból folyik, gyakran nem a legegészségesebb. Szemben az ásványvizekkel, amik minősége felett az ÁNTSZ őrködik. Palackozás előtt általában egyedül a mélyről felhozott víz vas– és mangántartalmát szüntethetik meg, azt is főként csak esztétikai okokból, mert a vas barna elszíneződést okozna az üveg falán.

Milyen hatással járnak az energiaitalok?

Sokan a reggeli ébredéshez használják, mások azért, hogy szinten tartsák figyelmüket és koncentrálóképességüket. Pedig ezek az italok nem egészen így működnek.

v%25C3%25ADz48012

Két fő alkotóelemük a cukor és a taurin, amik együttes hatásának köszönhetően nem energiát pótolnak, hanem sokkal inkább egy időre felélénkítenek, aminek aztán később látja kárát a szervezet.

Az energiaitalokat ne azok igyák, akik szomjasak. A felgyorsuló anyagcsere amúgy is vízveszteséghez vezet, főleg, ha hozzávesszük a koffein vízhajtó hatását. Együttesen dehidratálhatják a szervezet, ami rossz közérzetben és kiszáradásban mutatkozhat meg leginkább. A fokozott idegrendszeri aktivitás pedig akár hozzászokáshoz is vezethet, amellett remegés, és oktalan izgatottság is jelentkezhet.

Mit eredményez a víz fogyasztása?

Elkaphatunk bizonyos fertőzéseket, de nem Magyarországon, ahol különösen jó minőségű az ivóvíz. Ásványvizek esetében még kevésbé áll fenn a veszélye annak, hogy valami nem kívánt betegséget szedjünk össze.

Aki ásványvizet iszik, az különböző, a szervezet számára fontos nyomelemeket vesz fel egyúttal, amikhez étkezéssel nem biztos, hogy hozzájutna. Emellett egyes természetes vizek bizonyított gyógyhatással is rendelkeznek, bár ezek fogyasztása már bizonyos korlátokat kíván.

Forrás: