Gyöngyöző egészség – érdemes a pezsgőt inni! 2015-12-24 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Buborékok az agyban, védelem a testnek – talán nem gondolnánk, de a pezsgőnek is megvannak az egészségügyi előnyei! Azok közül, akik szeretik, kevesen tudnak ellenállni egy gyönyörű pohár gyöngyöző pezsgőnek! Ráadásul, nem is kell mindig különleges alkalom ahhoz, hogy fogyasszuk. Ám még ennél is jobb hír, hogy ennek a csábító italnak egészségügyi előnyei is vannak. Csökkenti ugyanis a vérnyomást – Keri Glassman táplálkozási szakértő egy, a British Journal of Nutrition-ben közzétett kutatás eredményére hivatkozva elmondta: a pezsgőnek sok, vörös borhoz hasonló jó tulajdonsága van. Melyek tehát a pezsgő előnyei? „A kutatók egészséges emberek egy csoportját vonták be vizsgálatukba. Egy részük pezsgőt kapott, másik részük azonban „kontroll italt”, hasonló alkohol tartalommal – magyarázta a szakember. – “Vérmintákat vettek a résztvevőktől – mindkét csoport tagjainál a véredények kitágulását lehetett megfigyelni, valamint megnövekedett véráramlást. Azonban csak a pezsgőt fogyasztók tapasztalták a nitrogén-oxid lassabb távozását a vérből.” Mit jelent ez? Keri Glassman szerint néhány pohár pezsgő csökkentheti a vérnyomást és a stroke, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A pezsgő előnye, hogy antioxidánsokat tartalmaz. „Ezek a tápanyagok azért „dolgoznak”, hogy a szabadgyökök által okozott károkat csökkentsék szervezetünkben. Gyakran kötik őket egyes betegségekhez, a fáradtsághoz és a súlygyarapodáshoz is. Az antioxidánsok nagyon fontosak, mert „elnyomják” ezeket a szabadgyököket, és segítenek megvédeni sejtjeinket a károsodástól, a pusztulástól.” A pezsgő és a vörös bor tehát hasonlóan magas mennyiségben tartalmaz polifenolokat, az antioxidánsok egyik jelentős fajtáját. Ám ellentétben a vörösborral, a pezsgőben a polifenolok specifikus formája van jelen nagy mennyiségben, melyről kimutatták, hogy megvédi az idegsejteket a sérüléstől. Hogy pezsgőnket még kellemesebbé és egészségesebbé tegyük, fogyasszunk hozzá bogyókat! Legyen az eper vagy áfonya, málna vagy szeder, nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak és kiválóan illenek ehhez az ünnepi italhoz, szervezetünk számára is rendkívül előnyös kombinációt jelentenek. Ha az egyébként is egészséges pezsgőt naranccsal, grapefruit-tal vagy áfonyalével párosítjuk, az szintén emeli az elfogyasztott antioxidánsok szintjét, ráadásul keresve sem találunk csábítóbb koktélt! Nemcsak hangulatemelő… …nem újdonság, hogy a pezsgőtől igen hamar becsiccsentünk. Néhány pohár ebből a nedűből azonban védelmet jelent az agykárosodás ellen, melyet gyakran hoznak összefüggésbe a Parkinson- és az Alzheimer-kórral, valamint a stroke-kal” – hangsúlyozta Keri Glassman. Úgy tűnik tehát, a pezsgő előnyeit szem előtt kell tartanunk! Pozitív hatással van szellemünkre, testünkre és lelkünkre, természetesen addig, amíg nem visszük túlzásba! Ha mégis sikerül túl sokat fogyasztanunk belőle, vegyünk be ibuprofent és igyunk egy nagy pohár vizet elalvás előtt. Reggel pedig, ébredés után fogyasszunk ételt és gyümölcslét, hogy könnyebben túljussunk az esti buli következményein! Forrás: https://napidoktor.hu/