Bableves nyáriasan

A bab sokféle lehet. Kicsi, közepes, nagy, erek, hosszúkás, vese alakú, fekete, fehér, tarka. Sokáig eláll, hiszen szárítva tároljuk, de egy kis áztatás csodákat tesz vele!

Hozzávalók

60 dkg fejtett bab

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 kisebb zellergumó

4 közepes paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 fokhagymagerezd

1 + fél csokor petrezselyem

1 csokor kakukkfű

3-4 babérlevél

fél citrom leve

kis pohár tejföl

tengeri só

bableves640

Elkészítés 6 fő részére

Éjszakára a babot beáztatjuk. Másnap leöntjük a babról az áztatólevet, átmossuk, fazékba tesszük és bőven felengedjük vízzel.

Mehetnek bele a megtisztított és és darabolt zöldségek: a felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, a  negyedbe vágott zellergumó, az egészben hagyott hagyma, és a fokhagymagerezdek.

Az ízesítők köveztkeznek: beledobjuk a babérleveleket, a csokorba kötött kakukkfűágakat és a petrezselymet. Sózzuk.

Erős lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt és lasúbb tűzön lefedve főzzük. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésen.

A paradicsommal további negyed órát főzzük, majd a tejfölt is hozzáadjuk a leveshez (a tejfölt a forró lével kikeverjük és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós). Összeforraljuk.

A fűszercsokrot, babérleveleket, hagymát, és fokhagymát kiszedjük a levesből. A tűzről lehúzva, a maradék petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk a leveshez, belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk a nyáriasított bablevest.

 

További NoSalty.hu receptek

paprikakrem640
joghurtosmangofagylalt640 uj_nosalty_logo_valodi_vektor_www12

Paprikakrém >>

Joghurtos mangofagylalt >>

További receptek >>

Forrás: