Egy korty whisky

A whisky szó ( whiskey=ír, whisky= skót, kanadai vagy japán gabonapálinka) jelentése az élet vize

A közelmúltban egyetlen párlat sem tett szert olyan nagyfokú érdeklődésre és kiterjedt rajongótáborra, mint a whisky-, illetve a whisky– félék családja.

Ez az új keletű érdeklődés akkor vette kezdetét, amikor a skót whisky újra fölfedezte saját eredetét a völgyekben, és a single malt – a kizárólag egyetlen főzdében lepárolt malátawhiskyből készült italok- kultusza csupán a kezdetet jelentette. A címkéken olyan új feliratok jelentek meg, mint: „Cask Strenght”, hordóerősségű, azaz hígítatlan whisky, „Single Barrel” azaz egy hordóból származó whisky, „Wood Finish” fa utóízű vagy az adott évjáratot jelölő „Vintage” kifejezés.

Az efféle élvezetek forrását nem csupán Skócia jelenti: a pubjaikról ismert Írország szintén nagymértékben hozzájárult a whisky-kultusz elterjedéséhez, különösen, ami a kizárólag főzősütőben készült nedűket illeti.

whisky1

A whisky új keletű tiszteletét jól mutatja, hogy Amerikában és a kontinentális Európában szinte gomba módra szaporodnak a kisebb lepárlóüzemek, egyre népszerűbbek a szakértők által vezetett whiskykóstolások, a Whisky Live-hoz hasonló rendezvények fénykorukat élik a világon, Londontól Tokióig és egyre-másra jelennek meg az olyan szaklapok, mint a méltán híres Malt Advocate vagy a Whisky Magazine.

A világ gasztronómiai fővárosai már akkor befogadták a whiskyt, amikor a kevésbé kifinomult ízlésű, gyakran épp az egyes whiskygyártó területen található települések még ódivatúnak tartották ezt az italt.

Egy pohár whiskyvel a kezünkben roppant tanulságos és élvezetes program megismerkedni a különböző gyártási eljárásokkal- különösen, ha ezek után még a főzőmesterrel is sikerül elbeszélgetnünk. Ha pedig erre a beszélgetésre a lepárló munkásaink kedvenc kocsmájában kerül sor, nos, ezt az élményt legfeljebb egy markáns bourbon vagy egy finom single malt hosszan tartó utóízéhez hasonlíthatjuk.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: