Nincs focimeccs chips nélkül

Becslések szerint a hétvégén záródó foci-Eb meccseit nézve 360 tonna ropogtatnivalót rágcsáltak el a magyarok.

Azonban nincs okunk a strandizmunk miatt aggódni a táplálkozási szakértő szerint, hiszen ha nem esünk túlzásba, nem a rágcsálnivalóval visszük be a legtöbb energiát és sót a szervezetünkbe.

Stadionnyi chipset ropogtatunk el

A legkedveltebb chipsmárka adatai szerint körülbelül 3600 tonna chips fogy egy év alatt Magyarországon. Ennek 10 %-át, 360 tonnát a hétvégén záródó Eb alatt vásároltuk meg. A kontinensviadal során mintegy 75 tonnával több fogy a ropogtatnivalóból, mint az azt megelőző hónapban, vagyis ezt a mennyiséget kifejezetten szurkolás mellé vásároltuk.

foci4

Ha ennyi chipset a Varsói Nemzeti Stadionban, az Eb döntőjének helyszínén halmoznánk fel, 8 méter magas lenne a chipskupac. A chipsmárka adatai alapján ráadásul az elmúlt 10 évben a focis sportesemények alatt elfogyasztott chips mennyisége egyre nőtt. Míg a 2002-es Világbajnokságot nézve 6 százaléknyival ettek meg több chipset az emberek, mint az azt megelőző labdamentes hónapban, 2008-ban az Európa-bajnokság eseményeit követve már 22 százalékkal, a két évvel ezelőtti Vb alatt pedig már 26 százalékkal fogyasztottak többet a focilázban égők.

Nem a nass a mumus

Vagyis chipset enni szeretünk, különösen pedig a sportesemények kísérőjeként.

Ha mértékletesek vagyunk, emiatt nem is kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, állítja Szabó S. András, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanára. A burgonyachips valóban energiadús élelmiszer, azonban, mint mondja, a magyarországi statisztikai adatok szerint egy főre átlagosan napi 0.9 g chips jut, ami a napi energia-bevitel mindössze 0.2 %-át adja.

nachos1

Ami pedig a sótartalmat illeti, a professzor szerint szintén nem érdemes mindent a chipsre fognunk: ezen termékek – még a nevében sós változaté is – sótartalma csupán 1.2-1.7 %, ami hasonló például a kenyérfélék sótartalmához. „Nincsenek pozitív és negatív élelmiszerek.” – mondja. „Ha alkalmanként és nem túl nagy mennyiségben (kb. 40-50 grammot) eszünk chipset, az semmiképpen nem kifogásolható.”– állítja a táplálkozástudományi szakértő. A professzor szerint ugyanis a rágcsálnivalók fogyasztása nemcsak a táplálkozás, de társadalmi élet szerves része is. Ezért, ha a mértékletesség aranyszabályát e tekintetben is szem előtt tartjuk, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha olykor-olykor szívesen kibontunk egy zacskóval.

Aranyszabály: mozgás és mértékletesség

Az ésszerűség szem előtt tartásnak elvével Kovács Ági olimpiai bajnok úszó is egyetért: „Azt gondolom, hogy ha valaki alapvetően megválogatja, hogy mit eszik, és emellett az egészségének megőrzése érdekében rendszeresen, életvitel szerűen mozog, annak nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie, ha pusztán az élvezet kedvéért rágcsál. Én mindenképpen ezzel a mértékletességet és egyensúlyt szem előtt tartó példával szeretnék a fiam előtt járni” – mondja a fiatal édesanya.

Forrás: