Refluxos vagyok, mit tegyek? 2012-05-09 Kórkép Megosztás: Tweet A Gastro-oesophagealis reflux betegség sokakat érint, a gyógyuláshoz étrendi és életmódbeli változtatásokra van szükség A mellkasi fájdalom nem mindig az infarktus jele. Az egészséges szívű és érrendszerű betegeknél is előfordulhat, oka gyakran a reflux betegség. A Gastro-oesophagealis reflux betegség sokakat érint, a gyógyuláshoz étrendi és életmódbeli változtatásokra van szükség. Mi a reflux betegség? A reflux lényege, hogy a nyelőcsőnek a gyomorba való szájadzásánál lévő záróizma nem zár tökéletesen, és amikor a gyomorban lévő nyomás emelkedik, a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe. A visszaáramló gyomorbennék sósav- és pepszin- (fehérjebontó enzim) -tartalma pedig károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, amely ilyen savi hatással szembeni védekezésre nincs felkészülve: gyulladást, kifekélyesedést, később szűkületet, s egyéb súlyos késői szövődményeket, daganatos elfajulást idézhet elő. Sokszor a nyelőcső kiürülése is akadályozott, ezért a nyelőcsőben a tranzitidő megnyúlik, így a lenyelt falat és a visszafolyó savas gyomorbennék elhúzódóan érintkezik egymással. Az étrend és az életmód megváltoztatása Az elhízás, mint csaknem minden krónikus, nem fertőző megbetegedésben, így a reflux betegségben is fontos kóroki tényező, ezért a túlsúlyos betegeknél testsúlycsökkentésre törekszünk. Ételeinket csak kevés zsiradékkal készítsük; csökkentett zsírtartalmú termékeket vásároljunk. A látható zsírt mindig távolítsuk el. Étrendünk legyen fehérjében gazdag. A bőséges fehérjebevitel növelheti a nyelőcső alsó záróizmának tónusát (keretes). Gyakori, kis étkezések csökkenthetik a tüneteket. Az is sokat javít a beteg állapotán, ha lefekvés előtt legalább két órával megvacsorázik, s nem eszik lefekvés előtt. Kevesebb sót használjunk az ételeinek elkészítésénél, és kerüljük az utánsózást, az irritáló fűszereket. Ne fogyasszunk olyan ételeket és italokat, amelyek a nyelőcső alsó záróizmának tónusát csökkentik. Ilyenek lehetnek: a vöröshagyma, a fokhagyma, csokoládé, alkohol, kóla stb. Kerüljük a gyulladt, károsodott nyálkahártyát speciálisan irritáló ételeket, italokat: kávé, alkohol, szénsavas italok, paradicsom, citrusfélék, fűszerek stb. Gyomorsavtúltengés esetén rost- és fűszerszegény étrend mellett olyan ételek fogyasztását javasoljuk, amelyek savkötő hatással is rendelkeznek: tej, lágy tojás, főtt burgonya, keksz, kétszersült, citromlé!! Egy pohár szódabikarbónás víz Fontos, hogy a beteg – ha elhagyni nem is tudja – legalább csökkentse a dohányzást. Sajnos számos szedatívum, keringésre és légzésre ható gyógyszer – mellékhatásaként – elősegíti a reflux betegség kifejlődését. Gyakran a "civilizált" életmóddal összefüggő, fokozott idegi megterhelés váltja ki a nyelőcső motilitási zavarát és vezet reflux kialakulásához. Ilyen esetekben az életmód megváltoztatása nélkül nehezen várható javulás. A betegség gyógyszeres kezelése a gasztroenterológus szakorvos feladata. A megelőzésben segít, ha megőrizzük ideális, vagy legalábbis a normál testtömegünket, nem dohányzunk, nem alkoholizálunk, és megpróbáljuk kerülni a stresszhelyzeteket. Forrás: