Az egészséges üdítő, mégsem egészséges!

Egy nemrég végzett felmérés tanúsága szerint az emberek általában lebecsülik az egészségesnek titulált italok cukortartalmát.

A Glasgow Egyetem szakértői 2000 britet kértek fel, hogy saccolják meg, mennyi cukor található az egyes üdítőitalokban. Meglepő módon a legtöbben a szénsavas üdítők cukortartalmát túl-, a gyümölcslevek és ízesített ásványvizek cukortartalmát viszont alábecsülték. A Brit Üdítőital Szövetség szóvivői szerint az üdítőkben található cukor nem számít rejtett kalóriának, hiszen a legtöbb dobozon világosan és nagyban olvasható az adott termék cukor- és kalóriatartalma.

A tudósok megkérték a résztvevőket arra is, hogy számoljanak be üdítőital-fogyasztási szokásaikról. A válaszokból kiderült, hogy sokan akár 450 kalóriányi üdítőt is elfogyaszthatnak naponta: ez egy nő napi ajánlott kalóriabevitelének negyede, egy férfi ajánlott kalóriabevitelének pedig ötöde.

A legnagyobb veszélyt azonban a magas cukortartalom figyelmen kívül hagyása okozhatja. A szakértők megkérték az önkénteseket saccolják meg, hány teáskanál cukor van az egyes üdítőitalokban. "A száz százalékos gyümölcslevek, energiaitalok és turmixok cukortartalmát átlagosan 2-4 teáskanállal becsülték alá" – írják a kutatók. "A legnagyobb különbség egy gránátalma-alapú italnál mutatkozott: itt a résztvevők átlag 18 kanállal becsülték alá a cukortartalmat."

gyumolcsle12

Nem meglepő módon a legtöbb résztvevő nem számította bele az üdítőket a napi kalóriafogyasztásba. A táplálkozási tanácsadók szerint a cukros üdítők rendszeres fogyasztása kóros elhízáshoz és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívroham és a stroke.

"Az italok legalább olyan mértékben károsíthatják egészségünket, mint az ételek" – nyilatkozta Naveed Sattar professzor, a kutatás vezetője. "Egyértelmű, hogy a túlsúly kialakulásában nagy szerepet játszanak az üdítőitalok, és nem csak a szénsavas változatok. A százszázalékos gyümölcslevek és az ízesített ásványvizek is rengeteg cukrot tartalmaznak. Lehetőség szerint válasszunk csökkentett kalóriatartalmú italokat vagy ásványvizet a különböző cukros üdítők helyett."

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.