Címkére fel!

Támogatták a tagállamok az élelmiszerek jelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

Az új intézkedések célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék számukra. Az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendeletet az EP plenáris ülése várhatóan július 5-én fogadja el.

A legfontosabb eredmény, hogy a jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni a tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a protein, a cukrok és a só mennyiségét. Ez minden esetben 100 grammra vagy 100 milliliterre vonatkozik majd. A gyártó emellett más mennyiségre vonatkozó adatokat is feltüntethet.

Fontos továbbá az is, hogy a címkéken feltüntetett adatok olvashatóak legyenek. Az új szabály szerint 1,2 milliméteres a minimális betűméret minden – kötelező – információra, kivéve, ha a csomagolás legnagyobb felülete kevesebb, mint 80 négyzetcentiméter. Akkor ugyanis a betűméretnek legalább 0,9 milliméteresnek kell lennie. Ha a csomagolás teljes felülete kisebb, mint 25 négyzetcentiméter, akkor az összetétel feltüntetése nem kötelező.

vasarol1

A nemzetközileg elfogadott élelmiszerkódex szerint az élelmiszer nevét, a lehetséges allergéneket, a nettó tömeget és a lejárat dátumát mindig jelölni kell, függetlenül a csomag méretétől.

A származási ország feltüntetésére vonatkozó kötelező szabály eddig – az egykori kergemarhakór-járvány miatt – csak a marhahúsra volt érvényben. Az új szabály azonban ezt kiterjesztik majd a sertés-, bárány-, kecske- és szárnyashúsokra is. Szintén fel kell tüntetni az eredetet a gyümölcsök, zöldségek, méz és olívaolaj, valamint minden olyan élelmiszer esetén, ahol ennek hiánya a fogyasztó számára félrevezető lehet.

Előrelépést jelent továbbá: az uniós élelmiszerjelölési szabályokban az is, hogy a jövőben az egyéb összetevők mellett kell majd feltüntetni az allergén anyagokat is. Hasonlóan fogyasztóvédelmi megfontolásból írták elő azt is, hogy a növényi olajoknál fel kell tüntetni, hogy milyen növényből származnak.

uborka3

Az új rendelet szigorítja a félrevezető termékmegjelölésre vonatkozó szabályokat is, így például kötelező lesz megjelölni a más élelmiszerekre emlékeztető, de eltérő összetevőkből készült termékeket is.

A megállapodás szerint a Bizottságnak az új szabályozás életbe lépését követő három éven belül jelentést kell készítenie a transzzsírsavak lehetséges élettani hatásairól. Többek között arról, hogy szükséges-e feltüntetni azok jelenlétét az élelmiszereken, illetve korlátozni a használatukat. A Bizottságnak – ha szükséges – a jelentés mellett jogszabálytervezetet is elő kell készítenie ennek a kérdéskörnek a szabályozásáról – tartalmazza a közlemény.

Forrás: