Elég a felirat: Bio

Az élelmiszer címkéjén elég feltüntetni azt a szót, hogy „bio”, és az emberek máris azt hiszik, hogy egészségesebb és finomabb, derült ki egy új tanulmányból.

144 önkéntest kértek meg arra, hogy hasonlítsák össze hagyományosként és organikusként eléjük tálalt ételek ízét. A csokis keksz, a natúr joghurt és a burgonyaszirom mindegyike bio alapanyagokból és eljárással készült, de némelyiket hagyományosként tálalták fel nekik. 1-től 9-ig terjedő skálán kellett értékelniük a termékeket 10 tulajdonság alapján, például, hogy milyen az ízük összességében, és látszólag mennyi zsírt tartalmazhatnak. A kalóriatartalmát is meg kellett becsülniük, továbbá meghatározni azt, hogy mennyit fizetnének érte.

bioétel

A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a „bio” címkével ellátott ételek ízjellemzőit szinte minden esetben felértékelték, pedig ugyanazt ették, mint a hagyományos címkével ellátott termékek esetében. A „bio” feliratú árucikkek zsírtartalmát alacsonyabbnak becsülték, úgy gondolták, hogy rostban gazdagabbak, de kalóriában szegényebbek, táplálóbbak, és többet is érnek. Mindezekről Jenny Wan-chen Lee számolt be a Cornell Egyetem Dyson Alkalmazott Gazdaságtani és Menedzsment képzéséről.

Lee azért készítette el a tanulmányt, hogy megvizsgálja azt a feltételezést, mely szerint az emberekre hatással van a „halo effektus”. Erről a jelenségről írt az Amerikai Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetsége egyik cikkében. Ebben az esetben a kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy az „egészség-halo” – vagyis, hogy a „bio” felirattal ellátott termékeket táplálóbbnak gondolják – miatt jobb ízűnek tartják-e az adott ételt az emberek. Lee tanulmányát a Kísérleti Biológusok éves gyűlésén mutatták be Washington D.C.-ben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index