Mit bír el a korsó?

A sör kultúránk szerves része, a társas összejövetelek elmaradhatatlan kísérője. Anélkül, hogy bárkit mértéktelen ivászatokra buzdítanék, jó tudni, hogy kis mennyiségben fogyasztva még egészséges is: nyugtat, ellazít, és sok benne a B-vitamin! Igyuk hát jó szívvel!

A biokedvelők legtöbbje teljesen elzárkózik az alkoholfogyasztástól. Természetesen ez szívük joga, de jó tudni, hogy létezik biosör is, ami nem elhanyagolható beltartalmi értékkel rendelkezik. Az árpanedű éppen olyan ínyencségnek számít, mint a bor, kiváltképp, ha valóban tiszta fajtáját választjuk.

Mi a gond a nem ökológiai sörökkel?

A nagy sörgyárak trükkösen kerülik ki a tisztasági törvényeket, hogy spóroljanak az előállítás költségein. IV. Vilmos herceg 1516-ban hozta meg híres törvényét, mely szerint a sört kizárólag tiszta vízből, árpából, malátából, komlóból és élesztőből lehet főzni.

114572

A sörgyárak szinte mindegyike génmanipulált összetevőkkel próbálja lefaragni a gyártási költségeket. Megengedett trükk például, hogy egy polyvinylpolypirrolidon nevű anyaggal kicsapatják a fehérjét, így az ital kristályosabb és hosszabb lejáratú lesz.

Génmanipulált kukoricacukor adja az aranysárga színt, a vizet pedig ioncseréléssel vagy aktívszenes szűréssel lágyítják, kénnel kezelik a komlót és malátát, az árpát pedig vegyszerekkel védik a kártevőktől. Így már nem is olyan fontos a tisztaság, és az árpa minősége.

Hogyan készül hagyományosan az igazi sör?

Az árpaszemeket két-három napra tiszta forrásvízben csíráztatják, ekkor a gabona enzimje a keményítőt cukorrá alakítja, a fehérje pedig elbomlik. Ha már elég édes, a csírákat forró levegővel megszárítják. Ezt a sörfőzőmester személyesen ellenőrzi, mivel a hőmérséklet fontos tényező, a sör színét is ilyenkor állítják be.

Ezután a malátából kiválogatják a ki nem csírázott szemeket, és megőrlik, masszává keverik vízzel, ehhez adják a komlóvirágot és felfőzik. Az elpárolgó víztől függ a sör extrakt tartalma. Ezután fémtartályokba teszik, s ekkor kerül bele az élesztő.

alkohol%252863%2529

Körülbelül 1 hétig hagyják erjedni, s ezalatt a cukorból alkohol lesz. A fő erjedés után 3-12 hétig tartó másodlagos erjedés során keletkezik a szénsav. Szűrés után, vagy anélkül palackokba vagy hordókba töltik. Megfelelő tisztaság mellett, és a minőségi előírások betartásával, nincs szükség trükkökre a tartósítás és a jobb állag elérésére. Ezt a hagyományt ápolják a biosörfőzdék is.

Németországban 25 millió liter biosört főztek 2007-ben. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a sör az egyik legegészségesebb ital, már Szent Hildegárd is mint orvosságot emlegeti. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kóla, a benne levő rengeteg B-vitamin a bőr sejtjeinek megújulását segíti elő és védi az idegrendszert. Jó hatással van az anyagcserére, az élő tejsavbaktériumok az emésztő rendszert támogatják, valamint vízhajtó hatása révén tisztíja a vesét, csökkenti a koleszterin szintet és serkenti vérkeringést.

Jó egészséget!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.