Hogy a gyerek zölden térjen vissza a suliba…

Az iskoláztatás sok kiadással jár, de ha megfogadunk pár tanácsot, nemcsak olcsóbban kijövünk, környezetbarátok is leszünk.

Alig igazodunk el iskolakezdés idején a boltok ránk szakadó kínálatában. Nem kell azonban mindenből újat és drágát venni. Ne feledjük, hogy néhány ötlettel nemcsak anyagilag jövünk ki jobban a beszerzésből, de a gyermek felszerelése igazán öko-gazdaságos is lesz. Egy környezetbarát gondolkodású ember megfontolja, vadonatúj tollat vesz a gyermeknek, vagy kicserélhető-e annak a tollnak a belseje. Előfizet-e a menzára, vagy csomagol a csemetének bőséges ebédrevalót?

Először is fontoljuk meg, mire lesz valóban szükség. Miből kell új? Gondoljuk át például, használni fogja-e annyiszor a gyerek a biciklit, hogy megérje új kereket, felszerelést venni rá! Kell-e új ételhordó doboz? Tényleg szükség van egy divatos új vonalzóra, vagy egy nagy csomag ceruzára? Mi az, ami tényleg kelleni fog, mit elegendő csak később beszerezni?

Az iskolai felszerelések sorában számos dolog van, amiből nem kell új. Egyenruha (ha van), sportfelszerelés, tolltartó például. Ha nem ment tönkre, a régi is megteszi mindenből! Ruhából és cipőből is ráér a beszerzés, ha még igen jól használhatók. Ne hagyjuk a bevásárlást utolsó percre, mert nem tudunk majd az olcsóbb és jobban megtérülő dolgokból válogatni! A természetvédelem és a spórolás jegyében, igen sokat takaríthatunk meg az öltözködésen is.

5xgpbf888

A pénz jó részét ugyanis ruhákra költjük az iskolakezdési szezonban. Kutassuk fel a legjobb üzleteket, „turkálókat”, ahol fele annyiért szerezhetünk be ruhaneműt, megkímélt állapotban levő holmikat! Minden városban megvannak a legnépszerűbb helyek, melyek nem véletlenül azok. Legyünk ott az árukészlet-csere napján minél előbb, és kifoghatjuk a legjobb darabokat… Válasszunk újratölthető tollakat, környezetbarát, biológiailag lebontható ceruzákat – használjuk ezeket olyan sokáig, ameddig csak lehet!

Papírokra nagy szükség lesz az iskolában: ha igazán öko-gazdaságosak akarunk lenni, vásároljunk újrahasznosított papírfajtákat, és használjuk ki a felületeket – ne dobjunk el egy papírt, csak mert egy elrontott mondat lett ráírva. Felhasználhatjuk a fennmaradó részt arra is, hogy valamit feljegyezzünk. A füzetek, jegyzettömbök is legyenek újrahasznosított papírból. Írjuk őket tele maximálisan, csak azután vegyünk újat!

shutterstock_666799962

A fontosabb dolgok aláhúzásra használt filcek, a ragasztók igen sokáig tartanak, nem használjuk őket minden nap, ezért szükségtelen nagy tételben vásárolni belőlük! Az ételt elmosható, újra hasznosítható dobozba csomagoljuk a celofán, és a papír helyett. Fektessünk pénzt jól zárható, PVC-mentes tárolóba, illetve italtartóba!

Az újrahasznosítható műanyag tároló igazán környezetbarát megoldás. Ne pakoljunk hizlaló, egészségtelen ételeket a gyermeknek uzsonnára! Legyen lehetősége beleszólni abba, miből válogatjuk össze az ételét, de kínáljunk a hizlaló rágcsálnivalók helyett gyümölcsöt, zöldséget! Azt is megelőzhetjük vele, hogy az éhség az iskolai büfébe hajtsa. Végül, de nem utolsó sorban: menjen a gyermek iskolába biciklivel, gyalog, vagy használjon tömegközlekedési eszközt, akkor az autót sem kell elővennünk, és kevésbé szennyezzük a környezetet!

Forrás: