Zöld szükségletek: Ökobudi

Amikor a komposzt-toalett versenybe száll az angol WC-vel – Környezetbarát megoldások a fürdőben.

Az nagy dínom-dánomok végeztével, a méregtelenítések és fogyókúrák közben bizony sokszor megfordulunk a helyen, ahová még a király is gyalog jár. Ha a fürdőszobáról van szó, akkor elsősorban a tisztaság, higiénia és az ezt ötvöző design jut eszünkbe. Bár ezek is meghatározóak, sokkal inkább számottevőknek kellene lennie, hogy milyen környezetbarát alternatívákkal tudnak szolgálni a tervezők toalettek terén. Ez a terület még szinte kiaknázatlan, annak ellenére, hogy a ház egyik legkörnyezetterhelőbb része. Éppen ezért egyre-másra születnek a környezetbarát ötletek, melyek célja, hogy a WC-ket is ki tudják tüntetni a zöld jelzővel.

Újra divat lesz a pottyantós?

Egyes falvakban és azokon a területeken, ahol a közművesítés még nem valósult meg, a mai napig használatban vannak a háztól távolabb eső pottyantós WC-k. Korábban ez a fejlődéstől való elszakadást és lemaradást jelentette. Mára viszont élő példája a természetvédelem melletti elköteleződésnek, ha lemondunk a vízöblítéses toalettről.

wc4

Hátrányból előnyt

Ez a nomád megoldás valójában a környezetbarát eljárások leghatásosabb módszere. Csupán minimális mennyiségű víz felhasználására van szükség, arra is csak a legritkább esetben.  Emellett a felhalmozott fekália komposzt formájában hasznosítható, hogy a kert is zöldüljön. Az értékes biohumusz tehát nélkülözhetetlen. A szagok elkendőzése érdekében pedig csak fűrészporral kell rendszeresen behinteni helyiséget használat után.

Takarékos próbálkozás

A semminél mégis jobb, de messze van a valódi sikertől. A környezettudatosság halvány jele, hogy egyre inkább terjednek a vízzel takarékoskodó tartállyal ellátott WC-k. Tehát mi szabályozzuk az öblítéshez felhasznált vízmennyiséget. Ezzel némileg lecsökkentve a háztartások mosdóhasználattal járó hatalmas vízigényét, ami egy családnál átlagosan elérheti a napi 100 l vizet is.

viz51

Esővízzel öblített WC

A víztakarékos tartály mellett egy újabb módja a környezetbarát toaletteknek azok, melyek használat után az összegyűjtött esővíz segítségével öblítenek. Így ugyanis nem pocsékolunk, hanem újrahasznosítunk. Ez ugyan a szennyvíz kérdésére még nem jelent valódi megoldást, de a zöld energiák fokozatosan törnek előre.

Vajon meddig kell várni?

Annak ellenére, hogy a városok szennyvízének elvezetése, illetve a vízzel higított hulladék összegyűjtése és megsemmisítése folyamatos problémát jelent, egyelőre kevés az esély a modernkori pottyantósok ugrásszerű terjedésének. Ebben az esetben ugyanis az emberek számára ez a megoldás nem az újítószellemű zöld gondolkodást és a természetvédelem jegyében történő cselekvést, hanem az elmaradottságot szimbolizálja. Elsősorban tehát ezt a gátat kell áttörni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.