Mire jó a vörös répa?

Fáradtság? Ingerlékenység? Ingadozó vérnyomás? A vashiánynak számos tünete van, kezelni és megelőzni természetesen is lehet: vörös répával,vagyis céklával.

A vörös répa titkai

A test jelzi, ha valami nem működik megfelelően a szervezetben. A folytonos ingerültség, fáradtság, koncentrációvesztés a vashiány tipikus jellemzői. Ilyen esetben nem feltétlenül kell betérnünk az első patikába, hiszen számos egészségesebb, alternatív gyógymód áll a rendelkezésünkre. Többek között a cékla fogyasztása  akár folyadék formájában kiválóan alkalmas a vashiány kezelésére.

Gondolkodjunk előre

Fontos a megelőzés. A nők szervezete gyorsan feléli vastartalmát a terhesség, a szülés és a szoptatás ideje alatt. Ezért érdemes becsempészni a mindennapi ételeink közé ezt a gömbölyded vörös répafélét, ha babát várunk.  A szakértők azt tanácsolják, ilyenkor minden reggel igyunk legalább 1 dl-nyit ebből a kissé kesernyés vitaminbombából.

cékla

Céklát a családnak

Minden korosztály számára ajánlott. A növésben lévő, fejlődő szervezet éhezik a vasra. Ha ugyanis kevés vasat kap a testünk az a külsőnkön is látszik. Ennek jelei a fénytelen, töredezett haj, repedezett körmök, száraz száj. Tehát a jól ápolt külsőért nem feltétlenül kell drága krémekre és más kozmetikai szerekre költenünk. Ha nem akarjuk, hogy belefájduljon a fejünk, érdemes minden nap 3 dl-nyi céklalevet elkortyolgatnunk.

Gyógyír minden bajra

Bár elsősorban a fiataloknak és a hölgyeknek ajánlott a cékla, az urakról sem szabad megfeledkezni. Ez a növény ugyanis véd a prosztatabántalmaktól, illetve a cukorbetegségtől és a csontritkulástól egyaránt. Emellett magas B1, B2 és B6 vitamin tartalma segít az idegrendszer regenerálásában. A vörös színt adó betanin pedig a rákbetegségek ellen nyújt védelmet, illetve a gyógyszeres kezelések kiegészítésénél is hatékonyan alkalmazható.

cékla2

Besavanyodás helyett méregtelenítés

Fogyni vágyók kedvelt itala lehet a cékla. A növény összeturmixolásával nyert levet az egész  nap folyamán érdemes fogyasztani, ha magunkat is szeretnénk fogyasztani. Az apró növény nagyban hozzájárul a fizikai erőnlétünk növeléséhez, ezért edzések előtt sem árt, ha kéznél van egy-két deci. Az izmosító ital káliumtartalmának köszönhető az erőnlétfokozó hatás, emellett pedig a méreganyagok kiürítését is elősegíti.

Kötelezően ajánlott

Ezentúl tehát, ha a zöldségesnél meglátjuk a céklát, ne csupán egy ízletes salátára gondoljunk, hanem a szervezetre gyakorolt bámulatos hatására. Az, hogy egyelőre nem céklával rohangálnak a hölgyek napközben, csupán azzal magyarázható, hogy nem is gondolják, mekkora erő rejlik benne. Tehát elő a turmixgépekkel és hagyjuk, hogy a vörös répa munkába lendüljön.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.