Egyre népszerűbb a szőrös dió

Távoli egzotikus tájak, tengerkék partok és az aranyló homok a kókusz szülőföldje.

Mitől különleges a kókuszpálma?

Az elnevezés spanyol felfedezőktől származik, jelentése pedig "majom arc", mivel a kemény borításon található három apró mélyedés a kis állat fejéhez hasonlít. A pálmafa eredetileg Polinéziából érkezett. Mivel a termése hosszú ideig képes úszni a tengervízben, ezt tartják a kontinensek közti elterjedése egyik természetes módjának. Az akár 30 m magasra megnyúló karcsú, íves törzsű pálmafa a trópusi partvidék minden részén megtalálható. A világossárga színben pompázó, nagy, gömbös füzérvirágzatából 9-11 hónap alatt fejlődik ki a csonthéjas termés, melyben a kőmag, vagyis a kókuszdió található. Ezt veszi körül egy vastag rostos réteg, ami az érés során sárgára színeződik.

A szőrös dió

A kókuszdió súlya akár 2,5 kg-ot is elérheti és egész évben folyamatosan érik. Tehát egyszerre találunk virágot, még zöld, éretlen termést és érett kókuszt a pálmákon. A gömbölyded csonthéj alatt található kókuszbél rendkívül tápláló és frissen is fogyasztható. Kiszárítva és lereszelve viszont fűszerként használható fel a konyhában. Ha pedig vízbe ásztatjuk és alaposan kipréseljük, kókusztejet nyerünk.8994Legyünk kreatívak!

kokusz

A kókuszpálma Földünk egyik legjelentősebb kultúrnövénye, melynek minden része felhasználható. A termés rostos köpenyéből fonalat fonva, kötél, takaró, sapka, háló, táska, ruha, szőnyeg és még sok más termék készíthető. A csontos belső héj a legtöbb esetben dísztárgyként, vagy használati eszközként funkcionál. Nem feledkezhetünk meg a virágzatáról sem, melyet megvágva pálmanedv kezd csepegni. Ebből ízletes pálmabor, arak, ecet, cukor és szirup állítható elő. A növény levele és törzse pedig remek alapanyag az építőiparban.

A gyógyító kókusz és értékes nedűje

A népi gyógyászatban évezredek óta fontos helye van a kókusznak. Az emberek hamar megtanulták, hogy a legkülönfélébb betegségek kezelésére alkalmas. Csak hogy néhányat kiemeljünk a sorból: többek között a tályog, asztma, kopaszodás, fülfájás, láz, influenza, torokgyulladás gyógyítására használható. A szőrös diót tápanyagban gazdag olaja teszi igazán különlegessé.8995A kókuszolaj kiváló alapanyag a haj- és testápolás területén. Mivel E vitaminban és glicerinben gazdag, ezért gyakran használják bőrápoló termékek esetében, hiszen tápláló és hidratáló tulajdonságai megszépítik a bőrt. Így nem kell meglepődünk, ha a drogériákban a krémek dobozán sokszor szerepel az összetevők között.

Ennyi hasznos és kedvező tulajdonság láttán nem csoda, hogy olyan sokan az élet fájának nevezik a kókuszpálmát. Könnyen beszerezhető kókuszból ízletes ételek készíthetőek, a feltörése során viszont nem árt, ha óvatosak vagyunk.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: