Gyógyítás tűzzel

A tűz az élet, ugyanakkor a tűz lehet rombolás és fájdalom is: ha elszabadul, mindent elpusztít.

Nem csak a környezetünkben, hanem a testben is, hiszen a tartós, magas láz pusztít: ezért, megtanultuk a tüzet tisztelni, óvni, és ha kell, táplálni. Tiszteletünkbe ugyanakkor némi félelem is vegyült. Azért, hogy ezt a félelmet legyőzzük, – és a tűz gyógyító erejét magunkba szívjuk – járjuk a tűztáncot, megyünk át a parázson még ma is.

Tűzzel kapcsolatos ősi mágikus szertartásokkal, rítusokkal, hiedelmekkel a világ összes népe rendelkezik. A tűznek az emberiség, a kezdetektől fogva mágikus erőt (varázserőt) tulajdonít. Tisztító, bajelhárító, gyógyító és termékenységvarázsló tulajdonságai jelennek meg a vele kapcsolatos egyetemes szokások anyagában.

Mára már alig követhetők nyomon a civilizált ember életében a tűzzel kapcsolatos ősi eljárások. Ha meg is maradtak valamilyen formában, eredeti funkciójukat vesztve, módosult tartalommal élnek tovább.

Népszokásaink, legnagyobb ünnepeink, jeles napjaink, az emberélet fordulói mind-mind tartalmazzák a tűz tiszteletével kapcsolatos, a tűz mágikus erejébe, főleg tisztító, bajelhárító és gyógyító erejébe vetett egyetemes ősi hitet.

Lassan – lassan az ősi gyógyítási módszerek is kezdenek visszatérni a köztudatba, ám ahhoz, hogy a gyógyítók gyógyítani is tudjanak a természeti elemekkel, még sok időnek el kell telnie. Tudjuk, hogy egyelőre még távol áll a mostani emberektől a holisztikus szemlélet, ám egyet nem szabad elfelejteni: számos közös elem megtalálható a világ hagyományos orvoslásaiban, és ez az emberiség közös tudáskincséből származik.

labnyom

Szakemberek szerint, minden testi elváltozás mögött lelki, szellemi ok húzódik, és minden betegségnek van mondanivalója. Ha egészséges a lelkünk, akkor egészséges a testünk is. Az első intő jelek a biomágneses élettestben jelentkeznek, majd lassan az egész testet foglyul ejtik.

Nem véletlen, hogy őseink rítusait, ceremóniáit olyan nagy tisztelet övezte, hiszen azt egyben pszichoterápiás módszerként is alkalmazták, amellyel az egyént mardosó betegségeket szerették volna legyőzni. A tűzzel való gyógyítást tisztítónak, baj-elhárítónak, gyógyítónak és termékenységvarázslónak tartották őseink. A tűzzel való gyógyítás legismertebb módszerei: gyertyázás, köpölyözés, gyógyítás kövekkel, lávaköves masszázs, hőterápia, szauna.

Gyertyázás

Ennél az ősi gyógymódnál az égéshő kürtőhatása miatti szívóerő érvényesül. A vákuumnyomás és a szívóhatás ereje átnyomja a füstöt a bőrön, bele a bőr alatti szövetekbe, hogy ott a hatóanyagot bevíve, felvegye a gennyes törmeléket, s mintegy kiszippantva, kicsapódjon a gyertya falára.

Hatalmas előnye ennek az ősi gyógymódnak, hogy a már régóta lerakódott, megszáradt gennyes törmeléket, izületi gyülemet is feloldva magával tudja ragadni, s a kürtő falára kicsapni. Az égéskor a gyertya hossza rövidül, ezért a szívóhatás csökken, ugyanakkor a hőhatás fokozódik: a páciens egyre nagyobb meleget érez, miközben az égés sercegő, pattogó.

A gyertya használata után a fül légzése jelentős mértékben fokozódik. Ezzel arányosan jelentős anyagcsere-, energia- növekedést tapasztalunk, ami serkentő, tonizáló hatású. Elsősorban halláscsökkenésre, fülzúgásra és a külső hallójárat dugulására ajánlható.

Középfülgyulladás esetén óvatosságot igényel, mivel maga a gyertya energiafokozó, feltöltő, tonizáló hatású. Általános veseműködést erősítő hatású is, mivel a vesék a fülre nyílnak.

Köpölyözés

A természetgyógyászat egyik legérdekesebb, ma is használt ága a köpölyözés. Igen ősi gyógymód, szinte minden nemzet ismeri. Hazánkban is elterjedt volt, 1945 után azonban kitiltódott az orvosi gyakorlatból. Számos, fejlett egészségügyi kultúrával rendelkező országban ma is használják. Egy kínai közmondás szerint, ami gyógyszerekkel gyógyítható, az a köpölyözéssel is.

A köpölyözés, a reflex zónák ingerlésének egyik legerősebb módja. A gyakorlat során vákuumot hozunk létre a köpölyben, s ez szívó hatásával vérbőséget okoz az adott területen. Ennek hatására lazulnak az izmok, és javul a terület vérellátása. Az e szelvényből kiinduló pozitív ingerek, hasonló pozitív elváltozásokat eredményeznek a zónához tartozó belszervekben is, javítva azok vérkeringését, anyagcseréjét.

wellness

Gyógyítás kövekkel

A kövekkel való gyógyításról már 5000 évvel ezelőttről is vannak feljegyzések. Nálunk egyre elterjedtebb ősi indiai Ajurvéda gyógyászat, amely szintén ajánl köveket betegségek esetében a test és lélek harmonizálására. Sokan ismerik például, a hematit (vérkő) vérzéscsillapító hatását.

Mint sokan tudjuk, minden jegy szülöttének megvan a maga születési köve. Amikor a születési időnknek megfelelő kő a szívünknek is kedves, szívesen viseljük, akkor ez a kő számunkra szerencsekő is egyben. Amikor valaki ösztönösen ráérez egy kő vonzására, és kiválasztja azt, rendszerint az is bebizonyosodik, hogy annak a gyógyító hatása éppen az ő fizikai, vagy lelki bajára lesz megoldás.

Vannak, akik nem hisznek ezekben a gyógyhatásokban, ugyanakkor kiválasztják a nekik megtetsző követ. Ilyenkor tartják azt, hogy a kő máris dolgozott, hiszen a lélekre gyakorolt hatását bizonyította. Amikor jó érzéssel nézünk és kezünkbe fogunk valamit, gondolataink pozitívvá válnak, s innen már csak egy lépés, hogy testünkben beinduljon a gyógyulási folyamat.

szauna1

Hőterápia

A hőterápia ismert gyógyítási mód hő felhasználásával. A besugárzott hő elnyelődik az érintett testrészben, így az izomszövetek megnyugodnak, enyhül a fájdalom és feléled a test. A hőterápia serkenti a hajszálerekben a vér körforgását.

A hőterápia önmagában, és kombinált terápiák részeként egyaránt hathatós segítséget nyújt a méregtelenítő kúrák során, valamint azokban az esetekben, amikor az immunrendszer erősítése a feladatunk.

Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs nyugalmat és teljes pihenést biztosít, általa egy álomszerű állapotba juthatunk. A mozgások ritmusa és a kövek ereje a test egyedülálló, teljes ellazulását idézi elő. A masszázs során alkalmazott egészen lassú hullám, és körmozgásokkal kényeztető, simogató meleg érzésen túl, a következő áldásos hatása van a terápiának: a csakrák a meleg hatására megnyílnak, ezzel utat mutatva az életenergia harmonikus áramlásának, egy abszolút mély ellazulás felé.

Az egész kezelés sajátos ritmusban zajlik. A masszázskezelés során meleg kövekkel simítjuk, dörzsöljük és gyúrjuk az izmokat, kézzel történő masszírozással is kiegészítve. A forróság a különböző masszázsfogásokkal együttesen fokozza a vérkeringést, stimulálja a test energiaháztartását, és nagyon jól ellazítja az izomzatot.

masszazs

A masszázs segítségével megszűnnek az izomfájdalmak, felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, és megindul a szervezet méregtelenítése. Egyaránt harmonizálja a testet és a lelket. A bazalt lávaköveknek az átlagosnál magasabb a vastartalmuk, ezért magnetikus hatásuk szintén fokozza az ellazulást.

A masszőr több követ helyez a vendég hátára, hasára, combjára, a lábujjai közé és a tenyerébe (a meridián pontokra), ezáltal is segítve az ellazulást és az életenergia áramlást.

Szauna: kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer?

Bár a szauna elsősorban a mosakodás céljából alakult ki, idővel az egészséges életmód és a szórakozás egy formájává vált. A szauna edzi a szívet, és javítja a vérkeringést, ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet!

Erősíti az immunrendszert. Vigyázni kell arra is, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb! Kiváló stresszoldó hatása van. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, s a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Jó hatással van a bőrre, enyhíti az izomlázat és az álmatlanságot.

Infraszauna

Az infrasugarak mélyen behatolnak a szervezetbe, és belülről-kifelé felmelegítik azt. Az erek kitágulnak, folyamatossá téve a vérkeringést, felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szervezet ellenálló képessége. A felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak, a sejtaktiválás és vérkeringés által előidézett anyagcsere-folyamat közben.

30 perces használata 300 kalória veszteséget jelent! A normál szaunához képest használata az alakot jobban átformálja, az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást, emiatt fogyókúra szempontjából jobb.

Akárcsak a hagyományos szaunának, ennek is látványos hatása van a bőrre, pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően. Az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60 szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik, és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben.

Forrás: