Gyógynövény nyersen, kapszulában, kenőcsben

A gyógynövények használata a hagyományos kínai orvoslás igen fontos része.

A gyógynövény-készítmények általában több gyógynövényt vegyítenek össze egy bizonyos hatás érdekében.

A gyógynövények segítenek a test alkotórészeinek (a qinek, vérnek és testnedveknek) a meridiánok és testrészek szerinti újjárendeződésében, s megerősítik a test ellenállóképességét a külső rosszakkal, a széllel, hideggel vagy nedvességgel szemben.

A kínai gyógynövény-készítmények általában több gyógynövényt vegyítenek össze egy bizonyos hatás érdekében. A kombinált készítmények mellett az orvos egyes gyógynövényeket is előírhat egy-egy tünet kezelésére: így például a Poria cocos gomba mint vízhajtó szer csökkenti a víz-visszatartás okozta magas vérnyomást. A gyógynövényeket az Öt Elem elméletének megfelelően osztályozzák, s olyan jellemzőkkel társítják őket, amelyek megkönnyítik az orvos számára, hogy egy adott betegség esetén a leginkább megfelelő gyógynövényt válassza ki a kezelés céljára.

A gyógynövények nagy mennyiségű olyan természetes anyagot tartalmaznak, amely megváltoztatja a test kémiai összetételét, s ezáltal hozzájárul a természetes egészségi állapot helyreállításához. A finomított gyógyszerektől eltérően a növényekben és más szerves anyagokban igen sokféle természetes összetevő, s jóval kisebb mennyiségű aktív alkaloida található. A gyógynövények ezért elvileg sokkal kevésbé hatnak méregként a testre, mint a gyógyszerkészítmények legtöbbje.

ginkgo biloba

A természetes gyógynövények másik áldása, hogy gyakran olyan kombinációban tartalmazzák a természetes hatóanyagokat, amely a leghatékonyabban, s egyszersmind a lehető legkevesebb mellékhatással képes helyreállítani a test megbomlott egyensúlyát. Jó példája ennek a bakszakáll (Spirea ulmaria), amely az aszpirinhez hasonló anyagokat tartalmaz, s amely ezért gyulladásgátlóként használható. Ugyanakkor az iparilag előállított aszpirinnel ellentétben a bakszakáll a gyomorfalat nyugtató és a gyomor savasságát csökkentő anyagokat is tartalmaz, ezáltal a gyomorfájás csillapítására és a gyomor ingerlékenységének csökkentésére is használható.

A gyógynövények számos formában alkalmazhatóak, így:

Nyersen: A nyersen való fogyasztás a gyógynövények alkalmazásának legősibb módszere, s a növénytől függően többnyire a leghatékonyabb is.

gyogynövenyek1000

Egészben: Egyes növényeket vagy növényi részeket megszárítva és feldarabolva vagy porrá őrölve, teaként vagy fűszerként használnak. A kínai konyhában alkalmazott fűszerekről a III. részben szólunk bővebben.

Kapszula és tabletta formájában: Az egyre nagyobb keresletnek örvendő kapszulák és tabletták lehetővé teszik, hogy a beteg gyorsan, és az esetleges kellemetlen erős vagy keserű íz érzete nélkül fogyaszthassa a szükséges gyógynövényeket.

gyogynovenyek16

Kivonatokban és oldatokban: Kivonatot és oldatot a gyógynövény gyökerének, leveleinek és/vagy virágának megőrlésével és alkoholban vagy vízben való áztatásával készíthetünk. Az alkohol egyaránt szolgál a növény aktív alkotórészeinek kivonására, illetve ezek konzerválására is.

Borogatásokban és kenőcsökben: A közvetlenül a bőrre helyezett gyógykészítmények alapját ugyancsak megőrölt gyógynövények szolgáltatják. A borogatások a bőrre helyezett meleg muszlinzacskócskák, amelyet meleg vízben elkevert őrölt növényekkel töltenek meg, majd az orvos által javasolt bőrfelületre helyeznek. A kenőcs ugyancsak növényi alapú krém, amelyet vagy maga az orvos készít, vagy kínai gyógykészítmény, boltban is beszerezhető.

kézápolás

Mint láthatjuk, a gyógynövények kínai tudománya összetett és sokrétű rendszer, amelynek csupán kis részét jelenti a főzésben használatos gyógynövények ismerete, ahogyan azt a 2. fejezetben bemutatjuk. A kínai gyógynövények iránti érdeklődőknek a könyvünk végén található Forrásjegyzék nyújt útmutatást további olvasmányokról és felvilágosítással szolgáló szakmai szervezetekről.

Forrás: https://napidoktor.hu/index