Gyógyítás homeopátiával

A homeopátia a természetgyógyászat egyik ága. Holisztikus szemléletű gyógymód, azaz az egész embert kezeli, annak minden tünetével és panaszával, nem pedig egy diagnózishoz rendel szereket.

Figyelembe veszi a beteg testi és lelki alkatát, a betegség egyéni tüneteit, kialakulásának körülményeit. A kiválasztott gyógyszer a szervezet saját védekező rendszerének működését serkenti és ezzel indítja be a gyógyulás folyamatát, míg a hagyományos orvoslás a betegségtünetek "elnyomásával" igyekszik ezt megtenni.

A homeopátiás szerek ásványi, növényi és állati eredetűek, és mivel az anyag egészen kicsiny mennyiségét tartalmazzák, alkalmazásuk veszélytelen és mellékhatások nélküli, nyugodtan szedhetik újszülöttek, terhes és szoptató kismamák is. Hasonló a hasonlót gyógyítja – így szól a homeopátia főalapelve.

Íme egy gyakorlati példa a "kutyaharapást szőrével" terápiára. A nátha gyakran jár maró, vizes orrfolyással, szemkönnyezéssel. Mikor tapasztalhatóak hasonló tünetek? Minden konyhában jártas személy tudja rá a választ: hagymavágásnál. Az ilyen tünetekkel járó náthára a homeopátia éppen a hagymából készülő szert rendeli, amely a hasonlóság elve alapján megindítja a gyógyulás természetes folyamatát.

A homeopátia megalkotója Samuel Hahnemann számos saját magán végzett kísérlet tapasztalata alapján vonta le a következtetést: az a szer, amely nagy mennyiségben előidézi egy betegség tüneteit, kis mennyiségben gyógyítja azt.

A homeopátia másik alapelve a nagyon nagy hígítású szerek használata, ezzel magyarázható, hogy a parányi mennyiségek még mérgező eredetű kiindulási anyagok esetén is mellékhatás mentesen használhatóak.

A harmadik alapelv a személyre szabott kezelés, ami azt jelenti, hogy a homeopátiában nincsenek minden betegre egyformán érvényes receptek, egy betegség gyógyításánál figyelembe kell venni az egyéni hajlamot, az egyén reakcióját, alkatát.

Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga korlátai: ez a terápiás módszer csak addig alkalmazható, amíg a szervezet elváltozásai még visszafordíthatóak, kiesett funkciókat nem lehet vele pótolni, de számos esetben jó kiegészítője lehet a hagyományos gyógyszeres orvos kezeléseknek is.

homeopatia_katt

Egy kis homeopátiás útmutató

– A homeopátiás gyógyszerek biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás.

– A homeopátiás gyógyszerek szigorú minőségbiztosítás mellett ásványi, növényi és állati eredetű alapanyagokból készülnek, csecsemők, terhes és szoptató kismamák, idősek is szedhetik.

A golyócskákat nem szabad azonnal lenyelni, hanem a szájban tartva ajánlott megvárni, míg felolvadnak. A gyógyszer felszívódása így a leghatékonyabb.

– A gyógyszer bevétele előtt és után lehetőleg 30 percig nem ajánlott enni, inni, kávézni, dohányozni, rágógumit rágni, cukorkát szopogatni, vagy fogat mosni.

– A golyócskák édes ízűek, de ha gyermekeknél gondot okoz az elszopogatásuk, akkor egy kevés bébivízben feloldhatóak, ilyenkor ezt az oldatot kell megitatni a kicsivel.

– A homeopátiás gyógyszereket sötét, hűvös helyen ajánlott tartani, távol a sugárzó hőtől, vagy rádió-, illetve mikrohullámú sugárzástól.

Forrás: