A magyar társadalom olyan, mint Shrek!

A DreamWorks antimesehősének mélyenszántó szellemi fejtegetése szerint: az ogre olyan, mint a hagyma, vagyis réteges. Felmérések azt mutatják, hogy ugyanez a magyar társadalomra is igaz!

Nagy, zöld, otromba?

Nem, erről szó sincs. Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatójának keze alatt indult meg, a 2009. évi, ötödik Word Values Survey (Világértékek Vizsgálata, WVS) felmérés, amely feltérképezi a magyar társadalom néhány alapvető attitűdjét, úgy mint, bizalmi szerkezetét, normakövetését, az állami és az egyéni felelősségről alkotott képét. Az eredmények pedig vannak olyan megdöbbentőek, mint az értékek, amelyek a nagy, zöld ogréban rejtőzködtek.

Melegszívű, jó kedélyű?

A felmérések eredményei alapján, társadalmunk nem említhető egy mondatban a fent felsoroltakkal. A magyar bizalmatlan embertársaival, az ország intézményeivel és politikusaival szemben, azonban szívesen összekacsint, ha normaszegésről, vagy adócsalásról van szó.

ferfi21

Alapvető bizalmatlanságunk miatt, másokról is feltételezzük ezeket a tevékenységeket, így gyakorta rosszabbnak látjuk társadalmunk helyzetét, mint a valós adatok mutatják. Szomszédaink a nyugat peremterületének tartanak minket, ahol jobban érvényesül a világi értékszemlélet, és kevésbé a tradicionális.

Nincs mese!

A felmérés felelősöket keres, azonban a zárkózott magyarok között nehezen lehet biztos pontokat találni. Ez nem is csoda egy olyan társadalomban, amely kevésbé tartja fontosnak a civil és politikai szabadságjogokat; kisebb mértékű a mindennapi aktív politikai szerepvállalás, kevésbé tolerálják a másságot, és értékszerkezetünkben kisebb szerepet játszanak az önmegvalósítási értékek.

Társadalmunk viselkedése azonban nem oktalan, hanem reakció a magyarságot ért eseményekre. Ez a viselkedési forma teremtett túlélési lehetőséget a nemzetnek. Talán az évek majd segítenek levetkőzni a berögzült szemléleteket, amelyek a magyar társadalom hagymájának közepe. Minden más, mint a szimbólumok, hősök, rítusok, valamint az ezeket megtestesítő gyakorla­tok, már csak a növény levelei lesznek.

Forrás: