Munka mindhalálig?

Több munkás halála miatt vizsgálódott sanghaji beszállítóinál az egyik leghíresebb telekommunikációs cég. Miközben a szintén nekik dolgozó beszállítói központot ismét túlóráztatáson kapta egy munkajogi szervezet.

Egy internetes hírportál arról számol be, hogy a telekommunikációs cégnek beszállító cég sanghaji gyárában, az elmúlt hónapokban négy dolgozó is hirtelen, betegség miatt vesztette életét. Köztük van egy 15 éves fiú is, aki szeptemberben kezdett dolgozni az összeszerelő részlegen a sanghaji üzemben.

Egy amerikai munkajogi szervezet jelentése szerint a munkavállalói szerződéséhez kötelezően elvégzett orvosi vizsgálatok szerint a fiatal akkor még teljesen egészséges volt, egy hónappal később azonban tüdőgyulladásban meghalt.

Személyazonosító iratai húszévesnek tüntették fel, a valóságban ugyanakkor még a munkavállalás minimális korhatárát, a 16 évet sem töltötte be. Családja szerint a fiatalember napi 12 órás műszakban dolgozott.

A betegség miatt elhunyt dolgozók ügyének kivizsgálására a telekommunikációs cég független orvosi szakértőket küldött a gyárba, de azok nem találtak összefüggést a halálozások és a munkakörülmények közt.

shutterstock_219101081

Egy másik beszállítói céget már idén júliusban elmarasztalta a munkajogi szervezet, munkásokkal titokban folytatott interjúk alapján.

Kiderült ugyanis, hogy a vállalat sanghaji és az attól 120 kilométerre fekvő szucsoui gyáraiban, munkásait rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, őket fizetés nélküli túlórára kényszeríti, s bérük visszatartásával, valamint személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak.

A telekommunikációs cég beszállítója azonban ismét a lapok címoldalára került. Ugyanis az üzem kínai gyárában, egy munkajogi szervezet által kiadott jelentés azt írja, hogy elmúlt másfél évben jelentősen javultak ugyan a munkakörülmények, de a túlóráztatás továbbra is problémát jelent.

A szervezet jelentése szerint az összes foglalkoztatott több mint fele többet dolgozik a kínai jogszabályok szerint engedélyezett havi 36 óránál. Pozitívum ugyanakkor, hogy a túlóráért járó fizetéseket javarészt becsületes módon és időben kiutalják, ami korábban nem volt jellemző.

Forrás: