Beteggé tehetnek a barátok

Lehet, hogy inkább a barátokat kell közel engedni, az ellenséget pedig mégsem. A kapcsolatok pedig ugyanolyan fontosak az egészség szempontjából, mint a kiegyensúlyozott étrend és mások, állítja egy új kutatás.

A Kalifornia Egyetem (Los Angeles) Orvosi Karának tudósai felfedezték, hogy a negatív töltetű társas interakciók gyulladásos folyamatokhoz vezethetnek, mely egy sor betegség táptalaját képezi a daganatoktól kezdve a szívelégtelenségen át a magas vérnyomásig. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent cikk szilárd alapokra helyezi az elképzelést, hogy a vidámság, pozitív életfelfogás, a versengő és mérgező társaság kerülése jó módszer lehet a betegségek elkerülésére.

A kaliforniai tudósok 122 egészséges fiatalt toboroztak össze, majd az őket ért stresszes eseményeket összevetették testi funkcióikkal és a gyulladást okozó fehérjék szintjével. Az érzelmek rögzítésére egy ősi módszert használtak: a naplóírást. Feljegyezték a csoport versengéseit és súrlódásait, majd összevetették a szájuk belsejéből vett kenetben található vegyületekkel. Akiknek a mintavételt megelőzően nehéz napjaik voltak, azoknál nagyobb mennyiségben volt jelen az a fehérje, mert felelőssé tehető többek közt a magas vérnyomás, a szívbetegség, a rák és a depresszió kialakulásáért. Ugyanilyen kiugrást figyeltek meg azok után, hogy stresszelő feladványt kellett kitölteniük, majd közönség előtt beszélniük.

Az eredmények egész más megvilágításba helyezhetik a rossz kapcsolatokat, a jelenség alapját valószínűleg evolúciós túlélő mechanizmus adja. Bár a stressz és betegség modern kapcsolatának dokumentációja széles körű, Nicholas Rohleder a Brandeis Egyetemről elmondta, hogy a gyulladás elhárítja azokat a fertőzéseket, melyek egykor az üss vagy fuss helyzetek eredményeként keletkeztek. Az egykor fennálló veszélyek eltűnésével a stressz valószínűleg krónikus gyulladásokhoz vezethet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.