Nincs családmodell a briteknél!

Egy friss brit felmérés szerint tízből nyolc megkérdezett szerint családja már nem fér bele a még mindig hagyományosnak tekintett, a szülők és gyermekeik alkotta családmodellbe.

A családi életbiztosítással foglalkozó Scottish Widows által készíttettt felmérés szerint erősen hanyatlóban van a hagyományos családmodell Nagy-Britanniában. A mintegy 3000 megkérdezett részvételével készült kutatás szerint a családi struktúrák átalakultak és erősen diverzifikáltak, hiszen a párok negyede gyermektelen, a lakosság ötöde pedig egyedülálló.

Az eredmények szerint tízből nyolcan úgy érzik, saját családjuk már nem felel meg a tradicionálisan egésznek tekintett apa, anya és gyermekeik típusú családnak. Minden második válaszadó említette azt is, hogy sem a média, sem a politika nem jeleníti meg azt a családmodellt, amelyben ő él.

gleyqos2

A vizsgálat arra is rámutat, a társadalom egyre elfogadóbb az egyszülős, illetve azonos nemű párokból álló családokkal. A megkérdezettek 77 százaléka szerint az egyszülős háztartás is család, míg 59 százalék szerint az azonos nemű párok is családot alkotnak. Igaz, az egyet nem értők is jelentős számban vannak: a válaszadók harmada szerint a nem házas, illetve az azonos nemű párok nem alkotnak "igazi" családot, minden ötödik úgy véli, az sem "igazi" család, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét vagy gyermekeit.

Forrás: