Gyerek vagy munka?

Minden dolgozó szülő ismeri azt az érzést, amikor a mosogatógép kiürítése közben kérdezi ki gyermekétől a házi feladatot, vagy a fociedzésen várakozva fél szemmel az e-mailjeit nézi át, ám az esze már azon jár, mit készítsen este vacsorára.

Az American Sociological Review című lap decemberi számában megjelent kutatás szerint Amerikában a dolgozó anyákat mindez sokkal jobban megviseli, mint a hasonló cipőben járó apákat.

Egy felmérés szerint a dolgozó nőknek heti 48, míg a dolgozó apáknak csupán heti 39 órát kell úgy eltölteniük, hogy egyszerre több dolgot is csinálnak, és a férfiakkal ellentétben a nők ezt egyáltalán nem szívesen teszik. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a férfiak otthon főleg a saját munkájukat végzik párhuzamosan valami mással, míg a nők legtöbbször a házimunkát és a gyereknevelést ötvözik, ami sokszor bűntudatot ébreszt bennük.

munka4806

Barbara Schneider, a Michigani Állami Egyetem professzora arról számolt be, hogy bár egyre több férfi veszi ki a részét a háztartásból, a munka dandárja még mindig a nők vállát nyomja. A minimum heti 50 órát dolgozó nők aránya az 1970-es évekhez képest a 2000-es évekre 6 százalékról 14 százalékra nőtt, míg a férfiak körében az arány 34 százalékról 38 százalékra változott. Időközben a technika fejlődésével egyre jobban elmosódott a határvonal a munkahely és az otthon között, így egyre több szülő kapja azon magát, hogy hétvégén, mosás közben is üzleti tárgyalást folytat a mobilján.

Schneider szerint a fenti helyzeten egyrészt azzal lehetne javítani, ha az apák nagyobb részt vállalnának magukra a gyerekek körüli teendőkből, illetve ha az egész család kivenné a részét a házimunkából. Emellett a munkahelyek is segíthetnek azzal, ha családbarát módon viszonyulnak dolgozóikhoz és rugalmasabb munkarenddel támogatják őket. Ann Bookman, a Brandeis Egyetem munkatársa hozzátette, a tanulmányból kiderül, hogy a nőknek igen nagy stresszt okoz az, hogy egyszerre kell helyt állniuk otthon és a munkahelyükön is, amire azért érdemes odafigyelni, mert ez a feszültség a testre és a lélekre egyaránt kihat, így a családon túlmutatva, mindez már népegészségügyi kérdéssé válik.

Forrás: