Virtuális terapeuta?

Mivel egy nemrég megjelent kutatásból kiderült, hogy többet netezünk, mint amennyit alszunk, nem meglepő, hogy megjelentek az online terapeuták is.

Letölthetünk zenéket, könyveket, filmeket, sőt még a barátainkkal is az internet segítségével "találkozunk", ezért az amerikai előrejelzések szerint hatalmas sikerre számíthat az online terapeuta ötlete. A módszer ugyanis nemcsak olcsó, hanem kényelmes is, hiszen csak a számítógépet kell bekapcsolnunk hozzá, és máris Skype-on, vagy e-mailben beszélhetünk a terapeutánkkal.

qf02h17b

Lehetséges lenne, hogy ez kiválthatja a szemtől-szembeni konzultációkat? Dr. Kate Anthony, aki terapeuták kiképzésében vesz részt a Online Terapeutaképző Intézeti Központban, úgy gondolja, hogy semmilyen fontos dolog sem veszik el az online találkozó révén. "Ha etikusan és felelősségteljesen működik a rendszer, az ügyfél szempontjából az előnyök többségben vannak a negatívumokkal szemben" – magyarázta a szakértő. Sőt Dr. Anthony szerint ez a módszer gyorsabb és hatékonyabb is lehet.

Más szakértők azonban nem ilyen bizakodóak. Anouchka Grose pszichoterapeuta szerint a terápiák valós problémák kezelésében segítenek, ezért az eljárásnak is valódinak kell lennie. A kezelések ráadásul nagyon szabályozatlanok, Dr. Anthony ugyan megfogalmazott egy írásos online etikai iránymutatót, mégis kevés ember bízik meg bennük.

Forrás: