Fej helyett láb!

Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a túl sok fejelés agykárosodáshoz vezethet. 32 rendszeresen futballozó személy agyi képalkotó vizsgálata olyan sérülésmintákat mutatott, mint az agyrázkódást szenvedett betegeké.

A láb maradjon

Az amerikai kutatók szerint a biztonságos felső határ az évi 1 000 fejelés lehet, ennek megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség. Vélhetően Jeff Astle brit futballista halálát is a fejelés okozta. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a sportoló 2002-ben bekövetkezett halálát egy degeneratív agybetegség okozta, amit a nehéz bőrlabdák fejelése váltott ki.

Az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója, Dr. Michael Lipton szerint a mai futball-labdák ugyan sokkal könnyebbek, mint az 1960-as években használtak, még ezek is nagy ütést mérnek a fejre. Dr. Lipton és munkatársai a labda a fejre gyakorolt ismétlődő hatását vizsgálták. A 32 önkéntest megkérdezték, milyen gyakran fejelték a labdát futballedzés és meccs alatt, majd agyi képalkotó vizsgálatnak vetették alá őket. A vizsgálat a gyakori fejelőkben az enyhe traumás agysérülés nyilvánvaló jeleit mutatta ki. A kutatók szerint a sérülések az idő előrehaladtával összeadódnak.

gyerekfoci

Dr. Lipton azt is elmondta, hogy a károsodás csak azokban a személyekben volt megfigyelhető, akik évente legalább ezerszer fejelték a futball-labdát. A kutatók szerint ez első hallásra rengetegnek tűnhet, egy rendszeresen futballozó ember esetében azonban ez mindössze napi néhány alkalmat jelent. A biztonságos felső határ megállapításához azonban további kutatásokat javasolnak.

Dr. Andrew Rutherfordot, a Keele Egyetem kutatóját, aki évek óta vizsgálja a fejelés lehetséges károsító hatását, nem győzték meg az eredmények. A szakértő úgy véli, hogy az ilyen esetekben kimutatható agyi traumák többségét nem a labda fejelése, hanem a játékosok fejének összekoccanása okozhatja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index