Te magadra vennéd a szőrödet?

Ékszerek hajból? Furcsának tűnhet az ötlet, pedig létezik ilyen! Nyakláncok, fülbevalók, sőt ruhák is készülnek hajtincsből?

Különös szenvedélynek hódolnak egyes ötletelők és tervezők. Csak kapocsra van szükségük, némi összefűzésre, és máris látványos, feltűnő ékszereket, ruhákat készítenek az emberi szőrből.  Hajat használnak meghökkentő nyakláncok, fülbevalók, karkötők, műalkotás-szerű viseletek megalkotásához. Kérdés, ki az, aki ezeket felveszi?

Egy fonat a nyakban, eredeti szőke hajból ? nem kevesen kapják fel a fejüket, ha ilyet látnak. Néhány ? nem szokványos észjárással megáldott – tervezőnek az agyából azonban kipattant, mi lenne, ha olyasmit dobnának a piacra, amilyet még eddig senki sem? Készüljenek ékszerek, öltözetek hajból, emberi szőrzetből! Különös, meghökkentő, egyáltalán nem mindennapi, sőt, inkább bizarr. De éppen ettől jó. Van, aki ezt felveszi? Nos, a válasz egyszerű: aki eddig is kedvelte a bizarr kiegészítőket, örülni fog a felbukkanásuknak, bár vannak, akik legfeljebb csak a saját hajukat akasztanák a nyakukba. Vagy maximum valamelyik hozzátartozójukét.

Mégis van rá esély, hogy tért hódítsanak ezek a furcsa, ám annál újszerűbb ?bizsuk? ? leginkább fonott formában tűnik fel rajtuk a haj: egy tincs összecsavarva, vagy egy hajvég csak úgy, természetes valójában fülbevalóként funkcionál. A nyaklánc elkészítése egyszerű, egy, két, esetleg három sorban fut a fonás, csupán össze kell őket kapcsolni hátul. A fülbevalóban göndör, hullámos hajtincs, vagy egy egyenes hajvég található.14589A jogos kérdés: hullik-e? Ha igazi hajról van szó, könnyen szétcsúszhat a mű, és volt nyaklánc, nincs nyaklánc. Arról nem beszélve, hogy sokunk nem szívesen veszi magára a más szőrét, különösen, ha nem ékszerről, hanem például ruháról van szó. Kifutón már találkozhatott a nagyközönség kész hajakból készült öltözékekkel, a show részeként ? például Maison Martin Margiela és Sonia Rykiel alkotásaival. A szőke, egyenes hajú modell ugyanolyan viseletben pompázott, mint a saját haja, a göndör, barna szépség pedig göndör és barna hajból alkotott kreációt viselt, mintha csak egy nem túl meleg bunda lett volna.

Létezik ruhára akasztható kiegészítő is, amelynek pontos neve rejtély. Kicsit olyan, mint a katonai egyenruhákon található díszítés, vagy akasztó, csak hajból szőtték.

Az új őrületnek azonban itt nincs vége. Ha ugyanis van hajból ékszer és ruha, már bármilyen terület felhasználhatja ezt az újszerű borítást. Például a bútorgyártás. Egy horvát tervezőnő, Dejana Kabiljo saját céget alapított Bécsben. Ő alkotta meg a hajból készült bevonattal borított asztali- és bárszékeket. Látványra nagyjából olyan, mintha az ember valakinek a fejére ült volna. A tervező szerint ezek a székek erotikusak és a vágyat juttatják eszünkbe. Nos, ez is vélemény. A legtalálóbb mindenesetre az lenne, ha ezeket a bútorokat egy hajszalonban helyeznék el.14590De ez még nem minden! Van hajból készült, úgynevezett Barbie-csillár is. Nem lehet egyszerű a megalkotásuk, noha az alapanyagok készen várnak: a haj és a csillár is?A Barbie-hajból készült berendezések a Malibui Barbie Álomház tartozékai, a bútorok és a lámpák is ebben a stílusban készültek el. Jonathan Adler keze munkáját dícsérik.

Vajon az emberi haj léphet az állatszőrből készült termékek helyébe? Valószínű, hogy a PETA állatvédő szervezet nem tiltakozna annyira, mint a négylábúak esetében. Míg ugyanis szegény állatok nem önként és dalolva adják bundájukat az embereknek készülő darabokhoz, a haj-kreációkról ez aligha mondható el. Aki egy szék vagy egy nyakék díszeként látja viszont a haját, még büszke is lehet rá. Persze kérdés, kinek van gusztusa a hajas kiegészítőkhöz? Az illető egy dolgot biztosra vehet: senki sem fogja róla levenni a szemét?

Forrás: