Az egyenletes barnaság csak mítosz

A legújabb kutatások szerint az egyenletes barnaság elérése szinte lehetetlen, egyes testrészeink ugyanis sokkal kevésbé barnulékonyak, mint mások.

Az Edinburgh Egyetem kutatói szerint a kutatási eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért nehéz az egyenletes barnaság elérése. Az Experimental Dermatology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a fenék régió sokkal ellenállóbb a napfényre, ezáltal kevésbé barnulékony, mint a többi testrész. Kiderült továbbá az is, hogy a szeplős emberek sokkal kevésbé barnulékonyak, mint azok, akiknek nincsenek szeplőik.

A kutatók elsődleges célja a bőrrák szempontjából fokozottan veszélyeztetett testtájak feltárása volt. A tudósok összesen 100 önkéntes testét kezelték UVB sugárzással. A hat dózisban kapott sugárzás hatását két testi régióban: a háton és a fenéken vizsgálták.10749Az önkéntesek ezek után a leégés káros hatásait csökkentő hatású injekciót kaptak, majd a kutatók megvizsgálták, mennyit barnultak az adott testtájak. A bőr barnulásának oka a melanin termelődése, ami megakadályozza, hogy a bőr túl sok UVB sugárzást nyeljen el.

?A melanóma egyik legnagyobb retjélye, hogy a tumorok miért különböznek annyira az egyes testtájakon?– nyilatkozta Jonathan Rees, az Edinburgh Egyetem bőrgyógyász professzora . ?Úgy tűnik, hogy mivel a különböző testrészek másként reagálnak a napfényre, így különböző mértékű védelemmel is rendelkeznek az UVB sugárzás ellen: így lehetséges, hogy miért különböznek a bőrdaganatok megjelenésük helye szerint.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.